Sve vesti Svet

VRHOVNI SUD DRŽAVE NJUJORK PROGLASIO ODLUKU ZA OBAVEZNIM MASKAMA NEUSTAVNOM

VRHOVNI SUD DRŽAVE NJUJORK PROGLASIO ODLUKU ZA OBAVEZNIM MASKAMA NEUSTAVNOM
Pisao Elena Vuk

Vrhovni sud države Njujork presudio je da je obaveza koja se tiče maski, guvernerke Kathy Hochul neustavna.

Mandat maski, koji je uveden za sve javne zatvorene prostore, stupio je na snagu u decembru 2021. i trebao je isteći 1. februara 2022.

Guverner Hochul je u ponedeljak rekla da će osporiti presudu sudije Thomas Rademaker-a.

“Moja odgovornost kao guvernera je da zaštitim Njujorčane tokom ove krize javnog zdravlja, a ove mere pomažu u sprečavanju širenja COVID-19 i spašavanju života”, rekla je.

“U potpunosti se ne slažemo s ovom presudom i koristimo sve opcije da to odmah poništimo”, rekla je ona.

Ukidajući obavezu za maske, sudija Rademaker je rekao da je guvernerka prekoračila svoja ovlašćenja nametanjem pravila koje je trebalo da usvoji zakonodavno telo države, preneo je Reuters.

Sudija je, međutim, napisao da njegova presuda ni na koji način nema za cilj da dovede u pitanje ili da na drugi način da mišljenje o efikasnosti, potrebi ili zahtevu maski kao sredstva ili alata u borbi protiv pandemije, već da „donošenje bilo kakvih zakona u tu svrhu poverena je isključivo državnom zakonodavnom telu.”

Bio je to poslednji zastoj izvršne vlasti jer je ranije ovog meseca američki Vrhovni sud blokirao obaveznu predsednika Bajdena za vakcinaciju ili testiranje za velike kompanije.

Izvršni direktor okruga Nassau Bruce Blakeman, koji je potpisao izvršnu naredbu kojom se školskim odborima dozvoljava da utvrde treba li školska deca morati nositi maske, nazvao je ovu odluku “velikom pobedom za učenike i roditelje”.

U međuvremenu, Emily DeSantis, zvaničnica državnog odeljenja za obrazovanje, rekla je za New York Times da će se državno zdravstvo žaliti na naredbu. Ovo bi automatski vratilo obavezne maske sve dok žalbeni sud ne donese odluku o ovoj stvari.

„Stoga, škole moraju nastaviti da se pridržavaju pravila o maskama“, rekla je ona agenciji.

NE PROPUSTITE NAJNOVIJI VIDEO NA KANALU MARIO ZNA!

Nulta Tačka/Independent