Sve vesti Svet

Vrhovni sud Indije doneo odluku: Niko ne sme da bude prisiljen na vakcinaciju

Vrhovni sud Indije doneo odluku: Niko ne sme da bude prisiljen na vakcinaciju

Vrhovni sud Indije saopštio je u ponedeljak da nijedan pojedinac ne može biti primoran da primi vakcinu, dodajući da nijedna državna vlada ne može preduzeti korak koji može da naruši integritet tela osobe.

Bivši član Nacionalne tehničke savetodavne grupe za imunizaciju, Jacob Puliyel, obratio se indijskom vrhovnom sudu i tvrdio da je odluka državne vlade da osoba mora biti vakcinisana da bi dobila pristup beneficijama ili uslugama kršenje ljudskih prava i stoga , neustavna.

Sud je istakao da ograničavanje pristupa nevakcinisanim ljudima javnim mestima nije proporcionalno i da ga u sadašnjim uslovima treba ukinuti.

„Dok broj zaraženih ne bude nizak, predlažemo da se pojedincima ne nameće nikakva ograničenja za pristup javnim mestima, uslugama i resursima“, presudilo je veće Vrhovnog suda, koje čine sudije L Nageswara Rao i BR Gavai.

Presuda suda ograničena je na peticiju o kojoj se raspravlja i ona ne bi “zaustavila ili sprečila vladu da u budućnosti preduzme bilo kakav korak kako bi kontrolisala širenje pandemije”.

Podnosilac peticije je izrazio zabrinutost da nema dovoljno podataka o efikasnosti vakcina, što je navelo Vrhovni sud da naloži federalnom ministarstvu zdravlja da javno objavi izveštaje ljudi i lekara o štetnim efektima vakcina.

Od ponedjeljka, 2. maja, oko 60 posto Indijaca je potpuno vakcinisano. Indijska vlada je u aprilu takođe pokrenula akciju obezbeđivanja doza za sve odrasle starije od 18 godina. Savezna vlada je takođe odobrila vakcine za decu stariju od 5 godina.

Indija je u ponedeljak prijavila 3.157 novih slučajeva COVID-a 19. Ukupan broj slučajeva sada iznosi 43 miliona, a aktivnih je 19.500, prema federalnom ministarstvu zdravstva.

NultaTačka