Sve vesti Svet

VRHOVNI SUD NEMAČKE ODLUČIO! SVE MERE DONETE ZBOG KORONE SU USTAVNE! ODBAČENE SVE TUŽBE

Pisao Elena Vuk

Zatvaranje škola i policijski čas uvedeni tokom talasa proleća 2021. u Nemačkoj bili su “proporcionalne”, kažu sudije Nemačkog Vrhovnog suda.

Najviši Nemački sud presudio je u utorak da su ograničenja zbog koronavirusa uvedena u proleće 2021. bila ustavna i proporcionalna zbog “ekstremno rizične situacije pandemije” u to vreme.

Takozvana savezna zaustavljanja u nuždi, usvojena u aprilu, bila je kompatibilna sa Nemačkim ustavom, rekle su sudije Ustavnog suda u Karlsruhe-u, tvrdeći da zatvaranje škola i noćni policijski čas nisu bili preterani sa obzirom na epidemiološke okolnosti dok je još jedan talas koronavirusa prekrio Evropu.

Odbačene su i dodatne pritužbe koje se odnose na druge mere hitnog zaustavljanja, “kao što su ograničenja za rekreacijske i kulturne sadržaje, maloprodaju, sport i restorane”, rekao je sud. Sud je primio više od 300 pritužbi na zakon, uključujući i jednu od poslaničke grupe Slobodnih demokrata u Bundestagu, koja će činiti deo nove Nemačke vladajuće koalicije.

Odluka od utorka došla je u trenutku kada se Nemačka ponovo bori sa najnovijim talasom korona virusa. Zdravstvene vlasti su tokom noći prijavile još 45.753 nova slučaja i 388 smrtnih slučajeva od COVID-19.

Iako su mnogi vodeći stručnjaci za pandemiju u zemlji nedeljama upozoravali da bi trebalo uvesti dodatna ograničenja, odluka ima i političke implikacije dok je odlazeća vlada kancelarke Angele Merkel u zavadi sa dolazećom koalicijom Olafa Scholza oko toga koje mere preduzeti.

Budući bivši ministar pravde Buschmann (FDP) želi da parlament glasa o obaveznoj vakcinaciji opšte populacije u Nemačkoj.

Nulta Tačka/Politico