Srbija Sve vesti

Vrtić u Novom Sadu štedi struju: Deca se smrzavala, vaspitačicama oduzet daljinski za klimu

Vrtić u Novom Sadu štedi struju: Deca se smrzavala, vaspitačicama oduzet daljinski za klimu

Preporuku Ministarstva rudarstva i energetike da prostorije državnih ustanova ne smeju da budu toplije od 20 stepeni u novosadskom vrtiću “Guliver” shvatili su doslovno, te otišli i korak dalje – grejanje su isključili u potpunosti. Deca u vrtiću sede u jaknama, a daljinske upravljače od klima oduzeti su od vaspitačica. Temperatura u Novom Sadu jutros u 8 časova iznosila je sedam stepeni celzijusa.

“Prostorije u kojima borave deca se “podgreju” sat vremena pre no što deca stignu, a klima se zatim gasi. Nijedna vaspitačica nema pristup daljinskim upravljačima, već se nalaze kod nekog iz uprave.

Deca su sedela u jaknicama u hladnoj prostoriji”, kaže jedan od brojnih roditelja koji su opravdano odmah reagovali. Prema njegovim rečima, prostorije su jutros bile tek mlake, a na pitanje zašto ne uključe klimu dobio je odgovor da vaspitačice ne mogu samoinicijativno da pale grejanje i da su im oduzeti daljinski upravljači od istih.

„Kao i većina Novosađana, grejanje plaćamo tokom cele godine, podjednako kao i vrtić. Ne mogu da verujem da je nekom palo na pamet da se dodvorava vlastima, Gradu ili kome već tako što će da drže u hladnom tuđu decu”, revoltirano kaže otac dečaka koji ide u jaslice u “Guliveru”.

AUSTRIJA zabrinuta zbog skoka priliva migranata- Za osam meseci 56.000 novih tražilaca AZILA

Uprkos niskim temperaturama, u Novom Sadu još nije uključeno gradsko grejanje. Jutarnje temperature ovih dana retko prelaze desetak stepeni, a u satima kada roditelji dovode decu u vrtić, ona ne prelazi 7 stepeni. U većini predškolskih ustanova su uključene klime i deca borave u prijatnim uslovima, izuzev u Guliveru.

Prema zvaničnim podacima, u ovoj ustanovi svakodnevno boravi više od 400 dece, podeljenih u 12 jaslenih i 18 vrtićkih grupa. Svi oni se, zahvaljujući dodvoričkoj i bukvalnoj prirodi uprave, smrzavaju u vrtiću, uprkos tome što je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla da se preporuke Ministarstva da temperature u prostorijama državnih ustanova moraju da budu 20 stepeni ne odnose na škole, vrtiće i bolnice.

U međuvremenu, pod pritiskom Saveta roditelja i brojnim pozivima upravi Predškolske ustanove Radosno detinjstvo, kojoj pripada i pomenuti vrtić, vaspitačicama su vraćeni daljinski, klime su uključene i deca su napokon na toplom.

MARIO ZNA UŽIVO- O ovome svi ćute- PAPA i “društvo” STVORILI NOVU VERU- U svetu već šetaju klonovi

Nulta Tačka/SrbinInfo