Sve vesti Svet

ZA NJIH NE VAŽI OBAVEZNA VAKCINACIJA! ČLANOVI KONGRESA I NJIHOVO OSOBLJE IZUZETI SU OD BAJDENOVOG NALOGA ZA OBAVEZNU VAKCINACIJU

Novi nalozi predsednika Džoa Bajdena u vezi sa vakcinacijom za savezne zaposlene ne odnose se na članove Kongresa ili one koji rade za Kongres ili sistem saveznih sudova.

Bajden je u četvrtak izdao dva izvršna naloga kojima se traži vakcinacija protiv COVID-a za savezne radnike i radnike po ugovoru koji rade za saveznu vladu. Takođe je zatražio od Ministarstva rada da izda hitan nalog kojim se od preduzeća sa više od 100 zaposlenih zahteva da se njihovi radnici vakcinišu ili nedeljno testiraju.

Međutim, Bajdenova naredba o saveznim radnicima odnosi se na zaposlene u izvršnoj vlasti. Predstavnički dom i Senat pripadaju posebnoj zakonodavnoj vlasti, a sudovi sudskoj grani savezne vlade.

Bajdenov akcioni plan za COVID – „Put iz pandemije“ – objavljen na web stranici Bele kuće jasno pokazuje efekat obavezne vakcinacije.

U planu se kaže: „Nadovezujući se na predsednikovu najavu u julu da pojača bezbednosne zahteve za nevakcinisane savezne radnike, predsednik je potpisao Izvršnu naredbu da ode korak dalje i zahteva od svih radnika savezne izvršne vlasti da budu vakcinisani“.

PRONAŠLI SMO PREDRAGA KONA! NAKON VIŠEDNEVNE POTRAGE ZA KONOM PRONAĐEN TAMO GDE SMO SVI MISLILI DA JE ZAVRŠIO

“Predsednik je takođe potpisao Izvršnu naredbu kojom se naređuje da se ovaj standard proširi na zaposlene preko ugovora koji posluju sa saveznom vladom”, kaže se u planu.

“Kao deo ovih napora, Ministarstvo odbrane, Odeljenje za boračka pitanja, Indijanska zdravstvena služba i Nacionalni institut za zdravlje dovršiće sprovođenje svojih ranije najavljenih zahteva za vakcinaciju koji pokrivaju 2,5 miliona ljudi”.

New York Times je u četvrtak izvestio da se izvršna naredba ne odnosi na one koji rade za Kongres ili savezne sudove, pozivajući se na zvaničnike Bele kuće.

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je na konferenciji za novinare 29. aprila da Predstavnički dom ne može zahtevati od članova da budu vakcinisani. Video zapisi ovih komentara ponovo su privukli pažnju na internetu nakon Bajdenovog saopštenja.

“Dakle – evo u čemu je stvar. Mi smo – mi ne možemo zahtevati da se neko vakciniše. To jednostavno ne možemo učiniti. To je pitanje privatnosti i mi ne možemo znati ko je ili ko nije vakcinisan”, rekla je Pelosi.

„Ne mogu da odem kod lekara sa Kapitola i kažem: „Dajte mi imena ljudi koji nisu vakcinisani, kako bih mogla da ih ohrabrim ili da saopštim drugima da ih podstaknu na vakcinaciju“. Dakle, ne možemo – ne možemo to učiniti”, rekla je ona.

Kancelarija Pelosi ponovila je taj stav u izjavi Newsweek-u u petak, rekavši da su se izjave portparola 29. aprila “odnosile na instituciju u kojoj ona radi”.

“Ona kaže da ne može prisiliti članove da se vakcinišu, što je tačno”, navodi se u saopštenju.

U avgustu je grupa od 19 demokrata u Domu poslala pismo lekaru Kapitola, doktoru Brajanu P. Monahanu, tražeći od njega da razmotri potrebu za vakcinom ili najmanje dva testa na COVID nedeljno za članove i osoblje koji ne mogu pokazati dokaz o vakcinaciji. Nijedan zahtev još nije postavljen.

Nulta Tačka/Newsweek