Sve vesti Svet

ZA PAR DANA IZLAZI NOVI DOKUMENTARNI FILM O FAUČIJU! SIMBOLIČAN DATUM PREMIJERE 10 SEPTEMBAR, DAN PRE RUŠENJA KULA U NJUJORKU

Dokumentarac će se prikazivati u odabranim gradovima, u pozorištima koja za ulazak zahtevaju dokaz o vakcinaciji.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

VAŠINGTON(Bussiness Wire) – Dokumentarni filmovi National Geographic i Magnolia Pictures objavili su danas zvanični trejler “FAUCI”, dugometražni dokumentarni film o vrhunskom nacionalnom stručnjaku za zarazne bolesti i posvećenom javnom službeniku, dr Entoniju Faučiju.

“Janet i John su uradili izvanredan posao prikazujući složenog čoveka kojeg sam upoznao u poslednje tri decenije”

Režirali su ga dobitnici Emmija John Hoffman (“Težina nacije”, “Besani u Americi”, “Rančer, farmer, ribar”) i Janet Tobias (“Nevidljivi neprijatelj”, “Nema mesta na zemlji”), producentkinja Aleksandra Moss („Nije urađeno: Žene menjaju Ameriku“), Jon Bardin („All In: Borba za demokratiju“), i izvršni producent dobitnika Oscara® Dan Cogan („Icarus“), i dvostruka nominovana za Oskara Liz Garbus („Šta se dogodilo, gospođice Simone?“, „Farma: Angola, SAD“), film će debitovati u odabranim bioskopima koji su naložili dokaz o vakcinaciji za ulazak, a naloženo je i obavezno nošenje maski 10. septembra 2021. Gradovi gde će se film prikazivati: New York, Los Angeles, San Francisco,Washington DC i New Orleans.

Takođe ove jeseni, iz National Geographic Books, stiže i Fauči: Očekujte neočekivano, knjiga sastavljena iz intervjua u filmu. Knjiga će biti u prodaji 2. novembra 2021. godine, a dostupna je za porudžbinu od 10. septembra.

Fauci Poster

““FAUCI” pruža redak uvid u dugogodišnju profesionalnu karijeru i lični život vrhunskog državnog službenika, koji se nakon čitavog radnog veka suočio sa svojim najvećim testom: pandemijom čiji se intenzitet ne može uporediti sa nekom drugom u savremenoj istoriji. Svojim potpisom mešavine naučne oštroumnosti, iskrenosti i integriteta, dr Entoni Fauči postao je kulturna ikona tokom pandemije COVID-19. Ali to je imalo svoju cenu jer se takođe suočio sa napadima protivnika u naciji koja je sve više podeljena linijama političkih partija – a nauka je sve više uhvaćena u koštac.”

Svetski poznati specijalista za zarazne bolesti i najdugovečniji lider u javnom zdravstvu u Vašingtonu, koji je bio pod mandatom sedam predsednika, dr Fauči je nadgledao odgovor SAD na epidemije tokom 40 godina, uključujući HIV/AIDS, SARS i Ebolu. Napravljen oko pristupa bez presedana dr. Faučija, “FAUCI” dokumentarni film National Geographic-a otkriva i intiman portret čoveka koji je uglavnom poznat samo po pojavljivanju na vestima.

„Postoji samo jedan doktor Toni Fauči, i neverovatna je privilegija prvi ispričati priču o njegovom životu i karijeri, uključujući njegovu beskrajnu potragu za izlečenjem bolesti i sprečavanjem izbijanja epidemija“, rekli su Hoffman i Tobias.

U filmu su prikazani stavovi bivšeg predsednika Georgea W. Bush-a, Bill Gates-a, Bona, bivše savetnice za nacionalnu bezbednost Susan Rice, direktora Nacionalnog instituta za zdravlje dr Francis Collins, bivšeg direktora Centra za kontrolu i prevenciju bolesti dr Tom Frieden-a, novinara Laurie Garrett i Apoorva Mandavilli iz The New York Times-a, jednu od ključnih aktivista protiv SIDE. Porodica, prijatelji i bivši pacijenti doktora Faučija takođe pružaju ličniji komentar o čoveku, njegovoj ličnosti i onome što ga čini onim što jeste.

„Janet i John su uradili izvanredan posao prikazavši složenog čoveka koga sam upoznao u poslednje tri decenije“, rekao je Peter Staley, jedan od učesnika u filmu i jedan od osnivača ACT UP-a. “Kao aktivista, mislim da ću se do kraja života petljati sa Tonijem Faučijem, ali nikada neću sumnjati u njegovu posvećenost javnom zdravlju, niti u njegovu duboku pristojnost i humanost.”

Film režiraju John Hoffman i Janet Tobias, koji su svoje karijere posvetili pričanju važnih i ubedljivih priča u dokumentarnom prostoru o nauci i javnom zdravlju. Tokom proteklih 36 godina, Hoffman je napravio posebnost komuniciranja zabrinute javnosti o bolestima, počevši od prevencije HIV-a, a zatim i zavisnosti, Alchajmerove bolesti, gojaznosti, sna i uloge NIH-a u vođenju medicinskih otkrića. Tobiasov nedavni film, “Neviđeni neprijatelj”, zvučao je upozoravajuće o opasnostima od pandemije, koji nije trebalo da ostane nezapažen.

“FAUCI” produciraju Alekandra Moss („Nije urađeno: Žene prepravljaju Ameriku“), a uređuju Ami Foote („Otac, vojnik, sin“) i Brian Chamberlain („Ne ja, Marfi“). Direktor fotografije je Claudia Raschke („RBG“). Za Story Sindicate, izvršni producenti su Cogan, Garbus i Jon Bardin („All In: Borba za demokratiju“).

NAPOMENA UREDNIKA: Doktor Fauči nije imao kreativnu kontrolu nad filmom ili knjigom. Nije mu plaćeno učešće, niti ima bilo kakav finansijski interes za objavljivanje filma ili knjige.

Dokumentarni filmovi National Geographic-a prethodno su objavili film nagrađen Oskarom, BAFTA-om i sedmostruki dobitnik Emmi nagrade film “Free Solo” i film “The Cave” nominovan za Oskara. Drugi kritički hvaljeni filmovi su “Rebuilding Paradise” Ron Howard-a; Dobitnici nagrada publike Sundance, “Sajam nauke” i “More senki”; Dobitnici Emmija “LA 92 i Jane”, oba su uvrštena u 15 najboljih dokumentarnih filmova koji su razmatrani za Oskara 2017. godine; i dobitnik Dupontove nagrade “Pakao na Zemlji: Pad Sirije i uspon ISIS-a”.

Gore navedeni tekst predstavlja citate i promociju filma. Mediji su vrlo moćno sredstvo, filmska industrija takođe. Fauči je između ostalog i najplaćeniji doktor na planeti, a vidimo da je i nesmenjiv pošto je sve godine na čelnim mestima, a promenilo se sedam predsednika.

Bilo bi interesantno da su u dokumentrcu obrađeni i neki njegovi naučni radovi i javne izjave, i da je suočen sa tim, pošto se oni u nekim delovima veoma razlikuju. On je bio jedan od potpisnika studije gde se tvrdi da epidemija španskog gripa nije odnela toliko žrtava koliko je prikazano već je to uradila bakterijska pneumonija. Zaključci povodom nošenja maski u studijama i na konferencijama za štampu se vrlo razlikuju. Možemo se zapitati zašto.

Da li će ovakav film pun pohvala zaslužiti i Bil Gejts? Zašto da ne? Kada se ukuca u pretraživač “najpoznatiji lekar na svetu”, pojavi se Bil Gejts. A da li je on lekar, ne nije. Nije nikada ni išao u školu koja je imala veze sa medicinom. On je stručnjak za softver, mora da je studirao računarstvo. Ne, nije. Upisao je pravo i ubrzo napustio. Pravi stručnjak. Ovde je dobio sporednu ulogu, a trebalo bi da dobije glavnu u zasebnom filmu.

Ipak je Bil glavna zvezda. Tako veliki filantrop i glavni finansijer SZO-a. Toliko se brine o ljudima i deci(čak je neku decu i lično vakcinisao u Africi). Hoće da pomogne planeti da nas je što više. Ne, ipak javno promoviše da nas je previše, da ljudi doprinose većem zagađenju CO2, pa bi trebalo smanjiti populaciju. Pametno. Pravi ekspert i mesija.

Većina njih su članovi mnogobrojnih organizacija i društava o kojima mi znamo zaista malo. Simboli za njih su veoma važni. Premijera je zakazana za 10.septembar, dan pre obeležavanja napada na kule bliznakinje. Oni znaju zašto.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/Businesswire