
Zaboravljeni super-heroji ishrane: Kako borovnice, jagode i crna čokolada mogu spasiti srce i um
Zamislite svet u kome tajna zdravog starenja ne leži u skupim lekovima niti iscrpljujućim treninzima, već u šaci borovnica, kockici crne čokolade ili šolji zelenog čaja. Najnovija istraživanja potvrđuju ono što su narodne tradicije znale vekovima: flavonoidi, moćni biljni pigmenti, mogu biti ključ očuvanja vitalnosti i mentalne bistrine u starijim godinama. Ipak, ovi prirodni čuvari zdravlja gotovo da se ne pominju u zvaničnim nutricionističkim smernicama.
Narod ovo mora da čuje, Ratni veterani ostaju uz decu do kraja | Nenad Stanić | Mario Zna, 328 UŽIVO
Šta kaže nauka?
Studija objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition, koja je pratila preko 86.000 odraslih osoba tokom 24 godine, pokazala je sledeće:
Oni koji su najviše konzumirali hranu bogatu flavonoidima imali su:
- 15% manji rizik od fizičke slabosti
- 12% manji rizik od fizičkog propadanja
- 12% manji rizik od mentalnih problema
Posebno impresivni rezultati dobijeni su u okviru Nurses’ Health Study II: žene koje su jele tri ili više porcija borovnica i jagoda nedeljno imale su 34% manji rizik od srčanog udara — podatak koji bi mogao zabrinuti farmaceutsku industriju.
🇷🇸💥 Pre 5 godina ovaj čovek je putem falisifikovane nauke, lažnih studija i ekstremne pohlepe širio neutemeljene tvrdnje i sprovodio anti-pravne mere.
A sve to kroz “Krizni štab” koji tada nije ni bilo zvanično telo ..
👉 Opširnije Pročitajte na https://t.co/n4woLxFoUI pic.twitter.com/4TXqzJV8MQ
— Nulta Tačka (@NultaTackaSrb) May 7, 2025
Šta su flavonoidi?
Flavonoidi su prirodni pigmenti koji biljkama daju boju, a ljudima donose:
- Neutralisanje slobodnih radikala
- Smanjenje hronične upale
- Poboljšanje funkcije krvnih sudova
Uprkos dokazanim benefitima, zapadnjačka ishrana je siromašna flavonoidima, upozorava doktor Erik Rim sa Harvardskog univerziteta:
„Zamenili smo ove zaštitne spojeve prerađenim šećerima i rafinisanim žitaricama — i sada za to plaćamo zdravljem.“
Najmoćniji flavonoidi i gde ih pronaći
Evo 10 najvažnijih flavonoida i hrane koja ih sadrži:
- Kvercetin – jabuke, crni i beli luk, trešnje, kelj, vino, zeleni čaj, agrumi, brokoli, bobičasto voće
- Epikatehin – crna čokolada, zeleni i crni čaj, grožđe, kruške, jabuke, pasulj, maline
- Antocijanini – borovnice, kupine, jagode, crveni kupus, ljubičasto grožđe, šljive
- Katehini – zeleni i crni čaj, kakao, breskve, kajsije, crno grožđe
- Kempferol – spanać, brokoli, kelj, paradajz, jagode, grejpfrut
- Hesperidin – pomorandže, limun, mandarine, nana, paprika, paradajz
- Naringenin – grejpfrut, višnje, kakao, bergamot, limun, nana
- Apigenin – peršun, celer, čaj od kamilice, bosiljak, pomorandža
- Luteolin – celer, timijan, šargarepa, maslinovo ulje, ruzmarin
- Proantocijanidini – crna čokolada, jabuke, cimet, kikiriki, jagode, borovnice, crveno vino
Žene profitiraju više – ali i muškarci imaju koristi
Istraživači su primetili da su žene imale izraženije koristi, naročito od bobičastog voća i crvenog vina. To može biti povezano sa hormonima, nižim nivoima upale ili činjenicom da su žene u studiji češće bile pušači — a flavonoidi posebno pomažu kod oksidativnog stresa.
Ipak, i muškarci su imali koristi: oni koji su unosili više flavonoida imali su 12% manji rizik od mentalnog propadanja, naročito uz konzumaciju čaja i crne čokolade.
Flavonoidi nisu dodatak — oni su osnov
U vremenu u kome prerađena hrana dominira rafovima supermarketa, istraživanje šalje hitnu poruku:
Flavonoidi nisu luksuz, već neophodnost.
Kako ističe doktorka Nikola Bondono, vodeća autorka studije:
„Podaci pokazuju da čak i mali porast unosa — samo tri dodatne porcije dnevno — može značajno promeniti tok starenja.“
Dakle, sledeći put kada posegnete za grickalicama, zapitajte se:
Hoće li ovo hraniti bolest — ili zdravlje?
Odgovor se možda krije u skromnoj jabuci, listu nane, kockici crne čokolade ili šolji čaja.