Sve vesti Svet

ZABRINJAVAJUĆA STUDIJA ZA ONE KOJI SU PRELEŽALI COVID 19! NEURODEGENERACIJA KAO POSLEDICA SPAJK PROTEINA?!

Stručna studija koja dolazi sa fakulteta za Medicnsku nauku i Instituta za Neurologiju u Indiji donosi zabrinjavajuće navode koji se tiču ,,post-covid” neurodegeneracije.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Redakcija Nulte Tačke donosi vam stručni opis studije kao i celu studiju koju je recenzirao naučni časopis ,,Biochemical and Biophysical Research Communications”.

Postinfekcija COVID-19 uključuje bezbroj neuroloških simptoma, uključujući neurodegeneraciju. Agregacija proteina u mozgu može se smatrati jednim od važnih razloga iza neurodegeneracije.

SARS-CoV-2 Spike S1 protein – receptorski vezujući domen (SARS-CoV-2 S1 RBD) vezuje se za heparin i proteine koji vezuju heparin. Štaviše, vezivanje heparina ubrzava agregaciju patoloških amiloidnih proteina prisutnih u mozgu.

U ovom radu stručnjaci su pokazali da se SARS-CoV-2 S1 RBD vezuje za brojne, agregaciji sklone, heparin vezujuće proteine, uključujući Ab, α-sinuklein, tau, prion i TDP-43 RRM.

Ove interakcije sugerišu da mesto vezivanja heparina na S1 proteinu može da pomogne vezivanju amiloidnih proteina za virusnu površinu i tako može pokrenuti agregaciju ovih proteina i konačno dovesti do neurodegeneracije u mozgu.

Rezultati će nam pomoći da sprečimo buduće ishode neurodegeneracije ciljanjem ovog procesa vezivanja i agregacije- rekli su stručnjaci u abstraktnom delu opisa studije.

Celu studiju možet pronaći putem sledeće veze/linka- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7988450/