Sve vesti Svet

Zabrinjavajuće! Plastika otkrivena u mleku, mesu i KRVI krava

Zabrinjavajuće! Plastika otkrivena u mleku, mesu i KRVI krava

Istraživanje holandskih naučnika je dovelo do neverovatnog otkrića razmere zagađenosti plastikom.

Naučnici iz Holandije koji proučavaju raširenost plastičnog otpada u svetu, sproveli su istraživanje mesnih i mlečnih proizvoda i otkrili vrlo visok nivo kontaminacije domaćih životinja koje se uzgajaju na farmama.

Njihova otkrića bacaju novo svetlo na način na koji se mikroplastika kreće kroz prehrambeni lanac i omogućuje bolje razumevanje potencijalnih učinaka plastičnog materijala na žive organizme.

Istraživanje je sprovedeno od strane naučnika sa Slobodnog univerziteta u Amsterdamu, koji su u martu došli do još jednog važnog otkrića na ovom polju. Koristeći novi oblik masene spektrometrije, naučnici su otkrili prve dokaze da se plastične čestice apsorbuju u ljudski krvotok.

U novoj studiji, naučnici su primenili istu metodologiju na uzorke koji se odnose na stočarstvo. To uključuje hranjenje peletima, usitnjenu hranu, krv krava i svinja, kravlje mleko i mesne proizvode.

Analiza je otkrila da je 80% tih uzoraka sadržalo primetne količine barem jedne vrste plastike. 100% peleta i usitnjene hrane je sadržalo plastiku, kao i uzorci krvi krava i svinja, dok je 72% mleka sadržalo merljive količine plastike, zajedno sa 75% uzoraka mesa.

Nije poznat uzrok smrti!? Prva supruga Donalda Trampa umrla u svojoj kući

Naučnici ovu studiju smatraju „početnom, a ne završnom tačkom“. Kao i mnoge druge studije na ovom polju, rezultati postavljaju pitanja o tome koliko je problem plastičnog zagađenja raširen i koliki uticaj ima na ljudsko zdravlje. Istraživanja na miševima su pokazala da se plastične čestice mogu infiltrirati u krvno-moždanu barijeru i povećati rizik od visokog holesterola i bolesti krvi.

„Životinje su izložene plastičnim česticama u svom staništu i one su u stanju da apsorbuju barem neke od tih čestica“, rekla je koautorka studije, Heder Lesli. „Ova studija bi trebala da bude podsticaj za dalje istraživanje punog opsega izloženosti i svih povezanih rizika. Proizvodnja hrane za životinje bez plastike može biti način poboljšanja izloženosti stoke plastičnim česticama“.

NultaTačka/SrbinInfo