Sve vesti Svet

Zabrinjavajući plakati u Engleskoj: Samo mrtav Rus je dobar Rus

Zabrinjavajući plakati u Engleskoj: Samo mrtav Rus je dobar Rus

Britanska Komunistička partija pozvala je vlasti da “brzo deluju” protiv plakata koji Ruse prikazuju kao svinje i pozivaju na njihovu smrt. Komunisti – koji na rat u Ukrajini gledaju kao na sukob kapitalističkih sila – rekli su da plakati podsećaju na progon Jevreja iz nacističke ere.

Na plakatima je prikazana svinja u bojama ruske zastave, uz tekst „Dobar Rus = Mrtav Rus“. Prema ruskom glasilu Readovka, pojavili su se u Londonu, a logo londonske korporacije za javni prevoz može se videti u pozadini fotografije koju je Readovka podelila.

„AKO VIDITE JEDAN, SKINITE GA“, tvitovala je Komunistička partija Britanije u ponedeljak. „Vlasti treba brzo da deluju protiv ovakvih antiradničkih plakata“, nastavili su komunisti. „Potrebno nam je jedinstvo među ljudima. Jer prva slika ispod je samo kratak put do druge”.

Druga slika koju je postavila stranka prikazuje antijevrejsku propagandu tokom rata u Poljskoj.

Nejasno je koliko je plakata postavljeno, niti da li su do sada skinuti. Isto tako, nejasno je ko je lepio plakate.

Dok je Komunistička partija Britanije više puta skrenula pažnju na rasprostranjenost nacističke ideologije u redovima ukrajinske vojske, ona se suprotstavlja obema stranama u sukobu između Ukrajine i Rusije. Komunisti vide Ukrajinu kao borbu za „ekspanzionističke NATO sile“, a ruskog predsednika Vladimira Putina kao zaštitnika interesa „oligarha velikog ruskog biznisa“. Ipak, komunisti, kao i Rusija, vide demilitarizovanu i neutralnu Ukrajinu kao idealnu državu završetka rata.

Plakati su se pojavili usred talasa antiruskih osećanja u zapadnom svetu. Ruski muzičari i izvođači stavljeni su na crnu listu u SAD i Evropi zbog odbijanja da osude Putina, ruski proizvodi su povučeni sa polica u američkim prodavnicama, a ruske prodavnice i restorani su vandalizovani od Berlina do Vašingtona.

Sa uvedenim ekonomskim sankcijama koje utiču na živote običnih Rusa kod kuće, ruski đaci su se navodno suočili sa maltretiranjem u evropskim školama i jednoj medicinskoj klinici u Minhenu, Nemačka je čak rekla da će odbiti da leči ruske i beloruske pacijente ranije ovog meseca, pre nego što je poništila svoju odluku usred negodovanja javnosti.

Ranije ovog meseca, rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da primećuje „nivo rusofobije bez presedana“ i da će „odgovorni biti privedeni odgovornosti u skladu sa važećim zakonom“.

MARIO ZNA UŽIVO -Ovo mediji ne smeju da objave- Najnovije ZABRANJENE INFORMACIJE

Nulta Tačka/RT