Sve vesti Svet

Zaharova: Azovci obučavali siročad za snajperiste

Zaharova: Azovci obučavali siročad za snajperiste

Zapad svojim isporukama oružja Ukrajini, koje se koristi i za granatiranje teritorije Rusije, nastoji da produži sukob, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. Ona je skrenula pažnju i da su kijevske vlasti angažovale decu za učešće u aktivnostima nacističkih grupa.

„Zapad nastavlja da snabdeva kijevski režim velikim isporukama oružja, što mi posmatramo kao direktnu podršku neonacistima u težnji da se maksimalno odugovlači sa ratnim dejstvima“, istakla je ona.

Kako je naglasila, u Ukrajini zapadnim oružjem ubijaju ruske vojnike i granatiraju teritoriju Rusije.

Prema njenim rečima, države koje su najaktivnije u snabdevanju Ukrajine oružjem su Velika Britanija, Francuska i Sjedinjene Američke Države i baltičke zemlje.
Zaharova je još dodala, da se novac koji izdvajaju SAD troši na „ubistvo“, a ne u humanitarne svrhe.

Ona se osvrnula i na tretman ranjenika iz „Azovstalja“, kojima, kako je izjavila, Rusija za razliku od Ukrajine, pruža medicinsku pomoć.

Portparol je skrenula pažnju da su norme međunarodnog prava za Rusiju bazne i da je Kijev činio sve da militanti i civili ne izađu iz fabrike, utičući na međunarodno javno mnjenje.

„Azovci“ obučavali siročad za snajperiste

Zaharova je takođe apelovala na međunarodne organizacije da obrate pažnju na to kako su kijevske vlasti angažovale decu za učešće u aktivnostima nacističkih grupa. Kako je precizirala, konkretno je utvrđeno da je nacionalistički bataljon „Azov“ (protiv čijih pripadnika je u Rusiji pokrenut krivični postupak) obučavao siročad za snajperiste.

„Apelujemo na relevantne međunarodne organizacije kao što su Ujedinjene nacije, OBSE, specijalni predstavnik generalnog sekretara UN za pitanja dece da posebno obrate pažnju na aktivnosti Kijeva povodom angažovanja dece u kriminalnim aktivnostima neonacističkih organizacija i širenju radikalnih ideja među maloletnicima“, istakla je Zaharova.

Ona je navela konkretne primere, i kako je tokom specijalne operacije utvrđeno da su nacionalisti vrbovali decu još od 2015. godine, kada su bili organizovani kampovi „Omladinski korpusi“ bataljona „Azov“. Zaharova je još dodala da je 2018. godine na osnovu nacionalnog korpusa formirano i omladinsko krilo – „Nacionalni odredi“, kojima se pridružilo stotine mladih ljudi od 14 godina.

Kako je navela, „Azovci“ su regrutovali siročad iz dečijih domova.

„Kao potvrda toga je situacija sa sirotištem „Piligrim“ u Marijupolju: svih 8 godina, od 2014. godine, sa štićenicima ovog sirotišta aktivno su radili ‘Azovci’. Oni su ih obučavali vojnim aktivnostima, uključujući snajpersko gađanje“, objasnila je ona.

Ona je dodala da u Ukrajini postoje kampovi za obuku: „Azovac“, „Bukovinac“, „Dnjeprjanin“.

MARIO ZNA i KARAĐORĐE SUBOTIĆ- Denacifikacija stiže u SRBIJU- Soroš i Gejts umešani u Ukrajinu

Nulta Tačka/Sputnik