Sve vesti Svet

Zaharova odgovorila Bajdenu: Sjajna ideja – neka počnu prvo suđenje za bombardovanje Jugoslavije i okupaciju Iraka

Zaharova odgovorila Bajdenu: Sjajna ideja – neka počnu prvo suđenje za bombardovanje Jugoslavije i okupaciju Iraka

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući poziv američkog predsednika Džozefa Bajdena da se organizuje tribunal za Ukrajinu, savetovala je Vašington da prvo počne sa suđenjima o Jugoslaviji i Iraku.

Zaharova je na Telegramu napisala da „Bajden poziva na suđenje za ratne zločine“.
„Sjajna ideja – neka počnu sa bombardovanjem Jugoslavije i okupacijom Iraka. Još uvek se mogu naći glavni režiseri insceniranja u Srebrenici“, dodala je ona.

„I, naravno, trgovina organima na Kosovu pod maskom američkih zvaničnika. Čim završe, mogu odmah da počnu sa nuklearnim bombardovanjem Japana“, zaključila je portparolka.

Oružani sukob albanskih separatista iz Oslobodilačke vojske Kosova i vojske i policije Srbije 1999. godine doveo je do bombardovanja Jugoslavije od strane snaga NATO-a. Vojna operacija je preduzeta bez odobrenja Saveta bezbednosti UN i na osnovu tvrdnji zapadnih zemalja da su vlasti SRJ vršile etničko čišćenje u pokrajini i izazvale humanitarnu katastrofu. Vazdušni udari Severnoatlantske alijanse trajali su od 24. marta do 10. juna 1999. godine i doveli su do smrti više od 2,5 hiljade ljudi, uključujući 87 dece, i štete od 100 milijardi dolara.

Prema ocenama lekara, upotreba bombi sa osiromašenim uranijumom od strane NATO-a 1999. godine i uništavanje objekata opasnih po životnu sredinu tokom vazdušnih udara doveli su do toga da je Srbija sada lider po broju umrlih od raka u Evropi, sa skoro 60 hiljada novih pacijenata obolelih od raka godišnje.

Nulta Tačka/Sputnik