Sve vesti Svet

Zaharova: Svi koji su umešani u mučenja ruskih zarobljenika će biti pronađeni i dobiće šta su zaslužili

Zaharova: Svi koji su umešani u mučenja ruskih zarobljenika će biti pronađeni i dobiće šta su zaslužili

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da će svi koji su umešani u mučenja ruskih zarobljenika biti pronađeni, izvedeni pred lice pravde i dobiće šta su zaslužili.

„Kako su već jasno saopštili naše rukovodstvo i vojne snage, odnosno oni koji se bave razotkrivanjem zločina – svi oni koji su umešani u slične zločine protiv ruskih vojnih lica, biće pronađeni i izvedeni pred lice pravde“, istakla je Zaharova.

Prema njenim rečima, naknadno će biti odlučeno kako će biti definisana optužnica protiv lica umešanih u zločine, „ali dobiće šta su zaslužili“.

Ranije se na internetu pojavio snimak na kome se vidi kako se ruskim ratnim zarobljenicima puca u noge. U objašnjenju je navedeno da se to dogodilo u jednoj od baza ukrajinskih nacionalista u Harkovskoj oblasti. Direktor Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin je 27. marta dao nalog da se utvrde sve okolnosti mučenja zarobljenih ruskih vojnika. Zaharova je poručila da Moskva beleži sve zločine nad ruskim ratnim zarobljenicima u Ukrajini i počinioci će odgovarati.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

Nulta Tačka/Sputnik