Sve vesti Svet

ZAKERBERG priznao u podkastu kod Rogana: FBI mi je “preporučio” da cenzurišemo priču o laptopu Hantera Bajdena

ZAKERBERG priznao u podkastu kod Rogana: FBI mi je "preporučio" da cenzurišemo priču o laptopu Hantera Bajdena

Izvršni direktor Meta rekao je da je odlučio da ukloni priču nakon što ga je FBI upozorio na potencijalnu ‘rusku propagandu’

Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg rekao je da je njegova platforma radila na ograničavanju dometa eksplozivne priče o sinu predsednika Džoa Bajdena, Hanteru, nakon što su mu federalni organi za sprovođenje zakona rekli da bude “oprezan” u pogledu stranih dezinformacija.

Zakerberg je opširno govorio o kontroverzi tokom pojavljivanja na podkastu Džoa Rogana u četvrtak, braneći Facebookov odgovor na izveštaj Njujork posta objavljen uoči izbora 2020. u kojem se navodi niz sumnjivih poslova Hantera Bajdena, citirajući dokumente dobijene sa jednog od njegovih laptopova.

Iako je izvršni direktor primetio da je Fejsbuk „krenuo drugačijim putem od Tvitera” – koji je potpuno zabranio priču i čak sprečio korisnike da je dele u direktnim porukama – rekao je da je njegov tim na kraju odlučio da ograniči širenje članka na osnovu “preporuke” koje je dobio iz FBI.

„Pozadina ovde je da je FBI u suštini došao kod nas i rekao je ‘Hej, samo da znaš, trebalo bi da budeš u visokoj pripravnosti. Mislili smo da je bilo mnogo ruske propagande na izborima 2016; imamo obaveštenje da će u suštini postojati neka vrsta deponije koja je slična tome. Zato budite na oprezu“ , rekao je on, parafrazirajući reči federalnog agenta.

Samo smo nekako pomislili, ako FBI – koji još uvek smatram legitimnom institucijom u ovoj zemlji, to je veoma profesionalna policija – ako dođu kod nas i kažu nam da moramo da budemo na oprezu oko nečega, onda želim da to shvatimo ozbiljno.

Međutim, kada je Rogan upitao da li je FBI konkretno pomenuo priču o Njujork postu, Zakerberg je rekao da ne može da se seti, ali je dodao da se „u suštini uklapa u obrazac“ koji je istakla agencija.

On takođe nije precizirao kada je bio u kontaktu sa Biroom, niti da li je do razgovora došlo pre ili nakon što je desetine bivših obaveštajnih zvaničnika objavilo pismo u kojem se navodi da priča o Hanteru Bajdenu ima „sve klasične karakteristike ruske informativne operacije“. Bivši zvaničnici nisu naveli nikakve dokaze koji bi podržali ovu tvrdnju, ali su ipak izjavili da su „duboko sumnjičavi“ u vezi sa sramotnim izveštajem.

Iako su brojni mediji u početku odbacivali priču o laptopu – pri čemu je NPR to čak smatrao gubljenjem vremena i insistirao da to neće pokrivati – glavne publikacije su od tada promenile kurs i priznale da su dokumenti originalni.

Zakerberg je rekao da je u prvih nedelju dana nakon objavljivanja priče na laptopu, Fejsbuk pokušao da proveri činjenice u izveštaju, a da je u međuvremenu ograničio „distribuciju“ priče preko algoritma za vesti na platformi.

„Rangiranje u nevsfeedu je bilo malo manje. Dakle, manje ljudi ga je videlo nego što bi inače” , rekao je on, dodajući da, iako ne može da kaže koliko je korisnika sprečeno da vidi članak, broj svakako jeste „značajan”.

VAŠINGTON ukida “Ministarstvo istine” koje je oformljeno za masovno cenzurisanje

Iako Zakerberg nastavlja da brani manje ekstreman odgovor Fejsbuka, tadašnji izvršni direktor Tvitera Džek Dorsi izvinio se zbog načina na koji je platforma reagovala na priču o Hanteru Bajdenu, nazivajući to „potpunom greškom“. Bez obzira na to, obe odluke izazvale su žestoku osudu republikanaca i konzervativnih kritičara porodice Bajden, od kojih mnogi optužuju gigante društvenih medija da su pristrasnost orijentisana ka levici.

NultaTačka