Srbija Sve vesti

Zamrznute cene naftnih derivata do sledećeg petka: Uredba Vlade Republike Srbije

Zamrznute cene naftnih derivata do sledećeg petka: Uredba Vlade Republike Srbije
Pisao Elena Vuk

Na pumpama u Srbiji maksimalna cena za benzin BMB 95 biće 176.31, a za evrodizel 187.74 RSD. Ovo su cene koje će važiti do narednog petka prema uredbi Vlade Srbije.

Tog dana će, svake sedmice do 11. aprila, na sajtu Ministarstva trgovine biti objavljivano novo usklađivanje, zbog turbulencija i poremećaja na naftnom tržištu. Maksimalne cene benzina BMB 95 i evrodizela u Srbiji se utvrđuju tako što se prosečnoj veleprodajnoj doda marža pumpadžija od šest dinara. Ministarka trgovine Tatjana Matić istakla je u petak da odluka o ograničenju cena derivata doprinosi očuvanju životnog standarda građana i stabilizaciji tržišta.

Kretanje crnog zlata na svetskom tržištu je na geopolitičkoj klackalici i zavisi od odluka Zapada o uvođenju sankcija Rusiji, nagoveštaja mogućeg postizanja sporazuma u kontekstu sukoba u Ukrajini i procene mogućnosti da proizvođači crnog zlata povećaju isporuke. Evropska nafta “brent” zabeležila je nedeljni pad od 5,5 odsto, i u petak se prodavala za 111,87 dolara za barel, a sedmična vrednost američke oborena je za 6,6 procenata i u petak je koštala 108,02 dolara. Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije, ukazuje da je na ovonedeljni pad cene crnog zlata uticala i nova odluka EU da neće uvoditi sankcije na ruske energente i njihovo odupiranje pritiscima SAD.

Značajno je i što je prethodno američka administracija, koja je ograničila uvoz ruske sirove nafte, poručila da razume zašto to Evropa ne može da uradi – ocenjuje Stanić.

Međutim, ta situacija već sutra može da se promeni i preokrene, i da SAD više pritisnu EU, ukoliko se sukob Rusije i Ukrajine nastavi.

Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković ističe da odluke Evropske komisije i vlada pojedinih zemalja EU direktno utiču na cene crnog zlata i goriva.

Oni u nekom kratkom roku sigurno ne mogu da zamene uvoz nafte i derivata iz Rusije, na srednji rok mogu, ali će se onda pojaviti rupe na nekim drugim tržištima – objašnjava Zdravković.

Rusija sa proizvodnjom od oko 10 miliona barela dnevno ima udeo od 10 odsto svetske proizvodnje nafte. To je teško nadomestiti. U tom smislu indikativno je i što su Ujednjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija odbijaju da povećaju proizvodnju u okviru OPEK-a, što bi oborilo cenu crnog zlata. Ipak, pitanje je kolika je njihova zavisnost od SAD.

On ukazuje i da Saudijska Arabija ima najlakši način da na dnevnom nivou poveća proizvodnju za tri miliona barela. Nafta se, kako objašnjava, tehnološki najlakše dobija u pustinji u Persijskom zalivu, mnogo je teže proizvesti je u Meksičkom zalivu ili u Sibiru. Podsetimo, nedavno je crno zlato dostizalo cenu od 139 dolara, a analitičari su počeli da upozoravaju na opasnost od poremećaja na tržištu, čim je njena vrednost prešla 95 dolara.

Poljoprivrednici u Srbiji zadovoljni su odlukom Vlade o subvencionisanoj ceni evrodizela, koji za njih neće biti skuplji od 179 dinara, bar u narednih mesec i po dana. To će delimično pokriti prolećnu setvu, koja uskoro počinje i traje do maja. Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine Miroslav Kiš ocenjuje da će im to sigurno pomoći.

Posle prolećne setve stiže žetva, valjda će se i situacija unormaliti do tada – kaže Kiš.

Država je trebalo i ranije da se odrekne akciza za poljoprivredu.

Da je dobra odluka smatra i Jovica Jakšić, predsednik Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije. Kako kaže svaka pomoć je dobrodošla, iako je i to za njih visoka cena. Vremenski uslovi sada ne dozvoljavaju setvu, ali bi bilo dobro da odluka bude produžena.

Nulta Tačka/Mediji