Sve vesti Svet

ZAPAD ĆE DO KRAJA GODINE SAKUPITI ZALIHE OD 1.2 MILIJARDE DOZA VAKCINA, KAŽE ANALIZA

Ponuda vakcina protiv Covid-19 koju su bogate zapadne zemlje osigurale za sebe je toliko velika da može pokriti sve njihove moguće potrebe, a da pritom imaju velike zalihe. Dakle, vreme je da se nešto podeli sa siromašnima i obuzda kineska diplomatija.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Čini se da je ovo poruka koja je u nedelju stigla od vodećih zapadnih medija koji izveštavaju o analizi kapaciteta za proizvodnju vakcina protiv Covid-19 i ugovorima o nabavci koje je objavila londonska analitička kompanija Airfinity.

Bogate nacije imaju oko 500 miliona doza koje danas mogu bezbedno da distribuiraju. Broj će se povećati na 1,2 milijarde do kraja godine i na 2,2 milijarde do sredine 2022. godine, procenila je kompanija. To je konzervativna procena zasnovana na pretpostavci da SAD, Velika Britanija i EU vakcinišu 80% sopstvene populacije, uključujući decu stariju od 12 godina, i pokreću programe za bustere.

Ideja da bogate zemlje moraju da biraju između zaštite svog naroda od Covid-19 i pomaganja nacijama koje nemaju novca i političkog uticaja da obezbede zalihe vakcina sada je „lažna dihotomija“, rekao je za Blumberg šef Airfinity-ja Rasmus Bech Hansen . “Možete učiniti oboje.”

Opasno „zasićenje vakcinama“, kako je to opisao The Economist, proizvod je brzog povećanja proizvodnih kapaciteta. Očekuje se da će ove godine globalna proizvodnja dostići 12 milijardi doza, a ista količina će biti proizvedena sledeće godine do juna. Bogate zemlje mogu se osećati bezbedno u pogledu zadovoljenja svojih potreba, rekao je Airfinity.

Tako je došao trenutak da zapad pokaže moralno vođstvo i vakciniše svet, napisao je bivši britanski premijer Gordon Brown u časopisu The Mirror.

„Vreme je da delujemo kako bismo okončali ono što je postalo sa moralnog aspekta bezobrazluk i moramo delovati sada“, rekao je, upućujući svoj poziv liderima SAD, Velike Britanije, Nemačke i Francuske. “Samo Biden, Johnson, Merkel i Macron mogu premostiti rastuću podelu između svetski bogatih vakcinama i siromašnih vakcinama”.

“Ovi lideri drže sve karte. Oni imaju monopol nad nalozima za distribuciju vakcina”.

Američki predsednik Joe Biden, britanski premijer Boris Johnson, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emmanuel Macron razgovaraće o preraspodeli vakcina sa liderima drugih zemalja G7 na sastanku grupe, koji bi se mogao dogoditi već 20. septembra, navodi The Economist. Očekuje se da će Washington pokušati da vodi zapadne težnje „ka sređivanju i raspodeli globalnih zaliha vakcina“.

Američki „rani vakcinalni nacionalizam dozvolio je Kini da se predstavi kao dobronamerni globalni lider slanjem obilja vakcina u inostranstvo“, primetio je britanski časopis. “Geopolitička pobeda Amerike bila bi posebno korisna nakon debakla u Avganistanu”.

Airfinity procenjuje da će globalnom ponudom preraspodeljenih vakcina dominirati vakcine zapadne proizvodnje, pri čemu Pfizer/BioNTech čine oko 45% zaliha, a Moderna oko 25%.

Ekonomist je ocenio da je „prilično jasno“ da se zapadne „mRNA vakcine široko smatraju najefikasnijim i najpoželjnijim širom sveta, dok se kineske vakcine smatraju inferiornim proizvodom koji ne deluje tako dobro“.

“Podržavajući proizvodnju američke mRNA, vlada takođe može pomoći ovim vakcinama da pobede na budućem konkurentnom tržištu”.

Očigledna nejednakost u distribuciji vakcina nastala je delimično krivicom zbog loših performansi COVAX-a, inicijative za razmenu vakcina koju podržavaju UN. Uspeli su da kupe i isporuče samo 230 miliona doza ove godine, u odnosu na cilj od 1,3 milijarde koji je trebalo biti isporučen do kraja 2021. godine.

Milijarder Bill Gates, koji je vodeća pokretačka snaga iza COVAX-a, glasni je protivnik ukidanja patentne zaštite za vakcine, potez za koji njegovi zagovornici tvrde da bi bio od velike koristi siromašnijim nacijama učinivši vakcine jeftinijim i dostupnijim. Gejtsov stav dele i Merkelova i Makron. Bajdenovo junsko obećanje da će razmotriti odustajanje od patenta do sada nije dalo konkretne rezultate.

Proizvođači vakcina i ljudi poput Gejtsa, koji podržavaju zaštitu intelektualne svojine (IP) za vakcine, tvrde da faktori kao što su nedostatak odgovarajućih proizvodnih kapaciteta u zemljama u razvoju i logistička uska grla koče globalne napore vakcinacije. Ukidanje patentne zaštite to neće popraviti i moglo bi usporiti uvođenje vakcina, a ne ubrzati, tvrdili su.

U međuvremenu, od aprila, devet pojedinaca povezanih sa Big Pharma-om postali su milijarderi nakon uvođenja vakcine, dok je osam drugih, koji su već bili iznad limita, videlo da njihovo bogatstvo značajno raste.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/RT