Sve vesti Tehnologija

Zapad priznao: Rusija onesposobila satelitski internet Ukrajine u do sada najširem hakerskom udaru- Oglasio se i Ilon Mask

Zapad priznao: Rusija onesposobila satelitski internet Ukrajine u do sada najširem hakerskom udaru- Oglasio se i Ilon Mask

Rusija je izvršila veliki sajber napad na satelitsku internet mrežu koji je isključio desetine hiljada modema na početku rusko-ukrajinskog rata a mete su bile Sjedinjene Države, Britanija, Kanada, Estonija i Evropa.

Digitalni napad na Viasat-ovu (VSAT.O) KA-SAT mrežu krajem februara dogodio se baš kada su rusi otpočeli specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je cilj sajber-napada “da poremeti ukrajinsku komandu i kontrolu tokom invazije, a te akcije su imale uticaj na druge evropske zemlje”.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Truss nazvala je hakovanje satelitskog interneta “namernim i zlonamernim”, a Savet EU je saopćštilo da je uzrokovalo “neselektivne prekide komunikacije” u Ukrajini i nekoliko zemalja članica EU.

Prekid Viasata ostaje javno najvidljiviji sajber napad koji je izveden od početka ruske vojne operacije u Ukrajini, delom zato što je hakovanje imalo neposredne posledice za korisnike satelitskog interneta širom Evrope i zato što su osakaćeni modemi često morali biti zamenjeni ručno.

“Nakon što su ti modemi isključeni iz mreže, nije bilo kao da ih isključite i ponovo uključite i ponovo pokrenete i oni se vrate”, rekao je direktor kibernetičke sigurnosti Američke agencije za nacionalnu sigurnost Rob Joyce za Reuters na marginama konferencije o sajber sigurnosti u utorak.

“Udari su bili snažni; morali su da se vrate u fabriku da bi ih zamenili.”

MARIO ZNA i MILAN MARJANOVIĆ- Budite spremni na SVE- Srbija nema zaštitu od HAKERSKIH napada

Precizne posledice hakovanja na ukrajinskom ratištu nisu javno objavljene, ali vladini ugovori koje je pregledao Reuters pokazuju da je KA-SAT omogućio internet konekciju ukrajinskim vojnim i policijskim jedinicama.

Sabotaža satelitskog modema izazvala je “ogromne gubitke u komunikacijama na samom početku rata”, rekao je ukrajinski zvaničnik za sajber bezbednost Viktor Zhora u martu.

U saopštenju, ukrajinska Državna služba za specijalne komunikacije i zaštitu informacija je rekla da je Rusija “zemlja agresor koja napada Ukrajinu ne samo na našoj zemlji, već i u sajber prostoru”.

Ruska ambasada u Vašingtonu nije odmah uzvratila poruku tražeći komentar. Rusija rutinski poriče da izvodi ofanzivne sajber operacije.

Viasat je u saopštenju naveo da je “prepoznao” tu najavu i da će nastaviti da radi sa vladinim zvaničnicima na istrazi hakovanja. Kompanija nije dostavila najnovije informacije o komentarima zvaničnika Viasata za Reuters krajem marta da hakeri i dalje pokušavaju da ometaju poslovanje kompanije, iako sa ograničenim efektom.

Sajber-napad koji uništava satelitski modem ostaje najvidljiviji hak rata, ali od tada su se dogodili mnogi drugi i nisu svi objavljeni u javnosti. čitaj više

“To je bio najveći pojedinačni događaj”, rekla je Joyce. “Svakako je imao nove metode, ali bilo je i više napada.”

Milijarder i vlasnik SpaceX-a Ilon Mask rekao je da se satelitska širokopojasna usluga Starlink njegove kompanije, koja je dostupna u Ukrajini, oduprla pokušajima ruskog ometanja i hakovanja u sajber-ratu, iako je u objavi na Twitteru dodao: “Pojačavaju svoje napore”.

NultaTačka/Reuters