Sve vesti Svet

Zapadnjaci pozivaju na bojkot poznatog BELGIJSKOG PIVA jer se proizvodi i prodaje u Rusiji

Zapadnjaci pozivaju na bojkot poznatog BELGIJSKOG PIVA jer se proizvodi i prodaje u Rusiji

U jeku antiruske histerije jedno od najpoznatijih belgijskih i svetskih brendova piva suočava se sa pozivima na bojkot nakon što su šefovi otpočeli proizvodnju u pivarama širom Rusije, mesecima nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Leffe pivo se sada proizvodi u sedam ruskih pivara od strane AB InBev Efes, zajedničkog preduzeća između AB InBev i turskog proizvođača piva Anadolu Efesa, navodi se u tvitu ranije ovog meseca Belgijsko-luksemburške privredne komore u Rusiji.

Ova najava, koja je usledila dugo nakon što su mnoge zapadne firme zatvorile prodavnice i fabrike u Rusiji pod velikim pritiskom javnosti, sada je izazvala reakciju na internetu i pokrenula histerične pozive na bojkot.

„Slučaj piva Leffe dovoljno govori“, rekao je u četvrtak Oleg Nikolenko, portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova. „Postoji sve veća kampanja za bojkot ovog proizvoda u Belgiji, koja dolazi od njegovih najlojalnijih potrošača.- tvrdi ukrajinac

Pokret -NE PLAĆAJ- u Velikoj Britaniji sve veći- Od 1. oktobra 120.000 ljudi prestaje da plaća račune

Katja Juščenko, supruga bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Juščenka, prozvala je AB InBev, čak optužujući kompaniju da „podržava genocid“.

Odluka zajedničkog preduzeća dovela je do toga da se njegova matična kompanija AB InBev trudi da otkloni rastuću PR katastrofu. Pivarski gigant, koji drži 24 odsto udela u Anadolu Efesu, formirao je zajedničko preduzeće AB InBev Efes 50-50 sa turskom kompanijom 2018. Ali Anadolu Efes operativno kontroliše svakodnevno upravljanje.

Firma sa sedištem u Leuvenu napustila je rusko tržište nekoliko nedelja nakon početka rata u Ukrajini. U aprilu je kompanija saopštila da će prodati svoj udeo od 50 odsto u poduhvatu sa Anadolu Efesom, i očekuje se da će kao rezultat dobiti 1,1 milijardu dolara. Ali uprkos tome što je u aprilu rečeno da je u “aktivnim razgovorima” da Anadolu Efes kupi udeo, još uvek nije objavljena nikakva prodaja.

NultaTačka/Politico