Sve vesti Svet

“ZAPOŠLJAVAMO NEVAKCINISANE”! KANADSKI POSLODAVCI SUOČAVAJU SE SA NEDOSTATKOM RADNE SNAGE ZBOG OBAVEZNE VAKCINACIJE

Pisao Elena Vuk

Zategnuto kanadsko tržište rada prisiljava mnoge kompanije da ponude redovno testiranje na COVID-19 tokom mandata vakcine, dok druge poništavaju prethodno najavljene zahtjeve za inokulacijom čak i kada broj slučajeva varijanti Omicron raste.

Vlada kanadskog premijera Justin Trudeau-a usvojila je jednu od najstrožih politika vakcinacije državnih službenika na svetu i već je stavila više od 1.000 radnika na neplaćeno odsustvo, a hiljade drugih su u opasnosti.

Aviokompanije, policijske snage, školski odbori, pa čak i kanadske banke Big Five takođe su obećale strogu politiku obaveznih vakcina. Ali praćenje se pokazalo manje jednostavnim, posebno jer se poslodavci bore sa nedostatkom osoblja, a radnici traže izuzeća.

Upražnjena radna mesta u Kanadi do sada su se ove godine udvostručila, pokazuju zvanični podaci, a mandati za vakcinaciju mogu otežati popunjavanje tih radnih mesta, potencijalno stvarajući pritisak na povećanje plata. To bi moglo podstaknuti inflaciju, koja je već na vrhuncu.

“Već je teško pronaći osoblje, a kamoli staviti obavezne vakcine. Potencijalno biste izrezali još 20%” potencijalnih radnika, rekao je Dan Kelly, izvršni direktor Kanadske federacije nezavisnih poslova.

Postoje zamke za zapošljavanje nevakcinisanih. Kompanije su izložene većem riziku od izbijanja COVID-19 i mnogim vakcinisanim radnicima je neugodno raditi sa onima koji nisu vakcinisani, rekli su industrijske grupe i marketinški stručnjaci.

U Luda Foods-u, proizvođaču supa i umaka iz Montreala, predsednik Robert Eiser rekao je da ima 14 otvorenih radnih mesta, da nema zahteva za obaveznu vakcinaciju i da ne planira da ograniči zapošljavanje na vakcinisane.

„Ne znam da li želim da smanjim fond koji je već prilično nizak“, rekao je Eiser. “Moramo privući ljude da zadovoljimo potražnju. Ako mi to ne učinimo, naši konkurenti hoće.”

Podaci objavljeni u petak podupiru zategnuto tržište rada u Kanadi, sa ogromnih 153.700 novih radnih mesta u novembru. Takođe je pokazao rastuću neusklađenost između raspoloživih radnika i nepopunjenih radnih mesta. A oglasi za posao su daleko iznad nivoa pre pandemije.

Provincija Kvibek odustala je od obavezne vakcinacije za zdravstvene radnike prošlog meseca, rekavši da ne mogu priuštiti gubitak na hiljade nevakcinisanog osoblja. Ontario, koji je takođe očekivao ovakve obaveze, rekao je da to neće učiniti.

Banka Toronto-Dominion (TD.TO) i Banka Montreala (BMO.TO) su ublažile svoju politiku vakcine kako bi omogućile redovno testiranje za radnike koji su propustili okt. 31 rok za inokulaciju.

U Kanadi je 86% odraslih potpuno vakcinisano, iako je to ispod 80% među 18-40 godina. Najmanje 15 slučajeva nove varijante Omikrona u Kanadi je prijavljeno u protekloj nedelji.

John Cappelli, potpredsednik usluga kojima se upravlja na licu mesta u Kanadi za globalnu firmu za zapošljavanje Adecco, rekao je da polovina njegovih klijenata obavezuje vakcine, dok druga polovina dozvoljava redovno testiranje za nevakcinisane.

„Sada počinjemo da vidimo naše prve slučajeve na radnom mestu (COVID-19) za pet meseci“, rekao je.

Broj kanadskih oglasa za posao na web stranici za pretragu u kojima se zaista spominju zahtevi za vakcinom se učetvorostručio od avgusta.

U teško pogođenom proizvodnom sektoru, gde 77% firmi kaže da je njihova glavna briga privlačenje i zadržavanje radnika, zahtev za obavezne vakcine su ređi.

Dennis Darby, izvršni direktor kanadskih proizvođača i izvoznika, rekao je da je većina kanadskih fabrika bezbedno radila tokom pandemije. Dok CME podstiče vakcinaciju, “neke kompanije još uvek koriste brzo testiranje ako neko ne želi da se vakciniše”, dodao je.

Ali kompanije rizikuju da nanesu štetu svojoj reputaciji ako budu otvorene u nastojanju da se uključe u nevakcinisane kao rezervu radne snage, rekao je Wojtek Dabrowski, izvršni partner u Provident Communications.

“Ako izađete i kažete: ‘Namerno tražimo da zaposlimo nevakcinisane ljude’, mnogi kupci to izjednačavaju sa tim da ste protiv nauke i sigurnosti”, rekao je Dabrowski.

Nulta Tačka/Reuters