Sve vesti Svet

ZATAŠKAVALI ŠIRENJE VIRUSA?! KINEZI MASOVNO PORUČIVALI PCR TESTOVE PRE PRVOG POTVRĐENOG SLUČAJA COVID-a!

TOKIO – Kupovina PCR testova u kineskoj provinciji Hubej porasla je mesecima pre prvih zvaničnih izveštaja o novom slučaju koronavirusa, prema izveštaju australijske kompanije za sajber bezbednost Internet 2.0.

Oko 67,4 miliona juana (10,5 miliona dolara) potrošeno je na PCR testove u Hubeju tokom 2019. godine, što je skoro dvostruko više od ukupnog iznosa 2018. godine, a rast počinje u maju, prema izveštaju.

Internet 2.0 je prikupljao i analizirao podatke sa veb stranice koja objedinjuje informacije o ponudama za javne nabavke u Kini. Tim za analizu sastoji se od bivših zvaničnika obaveštajnih agencija u SAD-u, Velikoj Britaniji, Australiji i drugim zemljama.

Izveštaj baca dodatnu sumnju na zvaničnu kinesku naraciju o poreklu virusa, temu koja je podstakla tenzije između Pekinga i Vašingtona. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova osporilo je nalaze izveštaja.

PCR, ili lančana reakcija polimeraze, testovi koji se koriste za otkrivanje prisustva određene genetske sekvence u uzorku i imaju primenu izvan testiranja na COVID-19. Ali u izveštaju se navodi da neobičan porast verovatno signalizira na svest o novoj bolesti koja se širi u i oko Vuhana, glavnog grada provincije Hubej.

Narudžbine sa univerziteta su se udvostručile, pet puta su skočile za kineski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti i deset puta porasle za biro za testiranje na životinjama. Kupovina u bolnicama pala je za više od 10%.

Mesečni podaci o nabavkama pokazuju porast narudžbina u maju, posebno od kupaca CDC-a i Narodnooslobodilačke vojske.

“Verujemo da povećana potrošnja u maju sugeriše da je ovo najraniji datum početka moguće infekcije”, navodi se u izveštaju.

Kupovine su takođe naglo porasle od jula do oktobra, posebno sa Univerziteta za nauku i tehnologiju u Vuhanu. Institucija je potrošila 8,92 miliona juana na PCR testove 2019. godine, što je oko osam puta više od prethodne godine.

Prema izveštaju, univerzitet, zajedno sa lokalnim bolnicama i organima za javno zdravlje, ima direktnu ulogu u odgovoru na izbijanje novih bolesti.

Kineski predsednik Si Đinping pregleda objekte u Vuhanu u martu 2020. Kupovina PCR testova od biroa za testiranje na životinjama i univerziteta u regionu porasla je od maja 2019. © Xinhua/Kyodo

Uključenost ovih grupa pruža dokaze da je „povećanje kupovine najverovatnije povezano sa pojavom COVID-19 u provinciji Hubej 2019“, navodi se u izveštaju. “S velikim pouzdanjem procenjujemo da je pandemija počela mnogo ranije nego što je Kina obavestila Svetsku zdravstvenu organizaciju o COVID-19”.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova osporilo je nalaze. U odgovoru za Bloomberg News, portparol je rekao da nalazi spadaju u istu kategoriju kao i druge sumnjive tvrdnje o poreklu koronavirusa, uključujući “takozvani papir” koji je analizirao obim saobraćaja u blizini nekoliko bolnica u Vuhanu i tražio ključne reči „kašalj“ i „dijareju“ pre nego što je zaključeno da je izbijanje izbilo u Vuhanu već u avgustu 2019.

“Poreklo virusa ozbiljno je naučno pitanje kojim bi se naučnici trebali pozabaviti”, rekao je portparol za Bloomberg. Kancelarija za informisanje Državnog saveta Kine objavila je belu knjigu o akcijama zemlje u borbi protiv Covid-19 koja sa “jasnim vremenskim odrednicama i gvozdenim činjenicama” beleži njene napore u borbi protiv epidemije, rekao je portparol.

SAD i Kina su se sukobljavale po tom pitanju od prvih dana pandemije. Peking je rekao SZO da je prvi simptomatski slučaj zabeležen 8. decembra 2019. Ali neki u SAD navode da je virus pre toga cirkulisao kod ljudi, sa tvrdnjama da je procureo iz istraživačke laboratorije.

“Ne možemo sa sigurnošću reći samo” informacije o javnim nabavkama, rekao je Akira Igata, gostujući profesor na Visokoj poslovnoj školi Tama u Tokiju koji je te podatke pregledao nezavisno, “ali to je snažna informacija za tvrdnju da je postojala svest o epidemiji virusa oko Vuhana nekoliko meseci do pola godine pre tog decembra”.

“Ovaj izveštaj mogao bi pružiti priliku zemljama da ponovo pritisnu Kinu radi informacija”, rekao je Igata.

Satelitski snimci sa parkirališta bolnice u Vuhanu pokazuju nagli porast aktivnosti počevši od avgusta 2019. godine, prema prošlogodišnjoj studiji istraživača sa Harvarda i drugih institucija. Međutim, izveštaj američkih obaveštajnih agencija u avgustu nije našao potvrdu da li je bolest prešla sa domaćina životinje ili je procurela iz laboratorije.

“Nije bilo razmene korisnih podataka iz Kine o tome kako i kada je počeo COVID-19”, rekao je David Robinson, jedan od autora najnovijeg izveštaja. “Nulta transparentnost podstakla je mnoge hipoteze, teorije, dezinformacije, kao i bol za žrtve”.

“Internet 2.0 je koristio naše veštine da pokuša da pruži neke pouzdane podatke za svet koji se suočava sa posledicama ove pandemije”, dodao je on, misleći na kompaniju za sajber bezbednost koja je objavila izveštaj.

Nulta Tačka/Nikkei