Sve vesti Svet

Zatvaranje banaka u Nemačkoj zbog digitalizacije, da li to sledi i kod nas?

Zatvaranje banaka u Nemačkoj zbog digitalizacije, da li to sledi i kod nas?

U Nemačkoj je zatvaranje banaka sve više u trendu i to zbog digitalizacije usluga i povećanih troškova. Prošle godine se broj filijala smanjio za 10 odsto, na 21.712, saopštila je u ponedeljak nemačka centralna banka.

Gledajući od 2021. zatvaranje banaka u Nemačkoj je krenulo da raste, gde je zabeleženo da je zatvoreno 2.388 filijala, a 2.567 prethodne godine. U Bundesbanci su rekli da iza trenda stoje online bankarstvo i mere štednje.

Prošle godine je takođe bilo 1.519 nezavisnih kreditnih institucija, za 160 manje. Ovde je ulogu odigrala i promena zakona koji definiše šta spada u kreditne institucije. Pad je i bez tog efekta bio šest odsto, nakon 2,2 odsto godinu dana ranije, javlja agencija dpa.

Uticale su i fuzije finansijskih institucija, kao i odlazak, posle Bregzita, filijala britanskih banaka koje trguju hartijama od vrednosti.

Na bankarskom nebu se skupljaju oblaci zbog preokreta kamatnih stopa, slabljenja rasta i skoka inflacije, pa bankama savetujemo da vode računa o troškovima i da se, ako je potrebno, udružuju – rekao je član izvršnog odbora Bundesbanke Joahim Vurmeling.

Manji broj filijala znači, dodao je, da nemački bankarski sistem prolazi kroz restrukturiranje i konsolidaciju.

U inostranstvu su prošle godine nemačke banke zatvorile četiri ćerke firme, pa ih sada prema poslednjim podacima ima 79, navode mediji.

Nulta Tačka/Mediji