Sve vesti Svet

ZBOG BOGOHULJENJA OSMOGODIŠNJI DEČAK U PAKISTANU SE SUOČAVA SA MOGUĆOM SMRTNOM KAZNOM

Osmogodišnji hindu dečak nalazi se u policijskom pritvoru u istočnom Pakistanu nakon što je postao najmlađa osoba ikada optužena za bogohuljenje u zemlji.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Dečakova porodica se krije a mnogi iz hindu zajednice u konzervativnom okrugu Rahim Yar Khan u Pendžabu pobegli su iz svojih domova nakon što je muslimanska masa napala hinduistički hram nakon što je dečak pušten uz kauciju prošle nedelje. Na tom području raspoređene su trupe kako bi se nemiri ugušili.

U subotu je uhapšeno 20 ljudi u vezi sa napadom na hram.

Dečak je optužen prošlog meseca jer je kako se navodi namerno urinirao na tepih u biblioteci jedne medrese u kojoj su se čuvale verske knjige. Optužbe za bogohuljenje mogu da dovedu do smrtne kazne.

Gardijan zna ima dečaka i članova porodice ali je iz redakcije odlučeno da se njihov identite zaštiti zbog sigurnosti.

Govoreći s nepoznate lokacije, član dečakove porodice rekao je za Gardijan: ..On nije ni svestan takvih pitanja bogohuljenja, još uvek ne razume koji je njegov zločin bio i zašto je zadržan u zatvoru nedelju dana.

,,Napustili smo naš dom našu radnju, cela zajednica je uplašena. Ne želimo da se vraćamo tamo. Ne vidimo da će se preduzeti bilo kakva konkretna radnja i smislena mera protiv krivaca ili radi zaštite manjina koje žive ovde.”

MIGRANT KOJI JE OSUMNJIČENI ZA POŽAR U KATEDRALI U NANTU ZADRŽAN ZBOG UBISTVA FRANCUSKOG SVEŠTENIKA! NA KRAJU PRIZNAO UBISTVO

Optužbe za bogohuljenje podignute protiv dečaka šokirale su pravne stručnjake koji kažu da je ovaj potez bez presedana. Niko ovako vlad nikada do sada nije optužen za bogohuljenje u Pakistanu.

Zakoni o bogohulstvu su se u prošlosti nesrazmerno koristili protiv verskih manjina u Pakistanu. Iako u zemlji nisu izvršena bogohulna pogubljenja od uvođenja smrtne kazne za zločon 1986. godine, osumnjičeni bivaju čestu napadani na ulici i ubijani od strane rulje.

Ramesh Kumar, zakonodavac i šef Pakistanskog hinduističkog veća, rekao je: ,,Napad na hram i optužbe za bogohuljenje nad osmogodišnjim maloletnim dečakom su me zaista šokirali. Više od stotinu domova hinduističke zajednice ispražnjeno je zbog straha od napada.”

Kapil Dev, aktivista za ljudska prava, rekao je: ,,Tražim da se optužbe protiv dečaka odmah povuku i pozivam vladu da osigura sigurnost porodice i onih koji su prisiljeni da beže.”

On je dodao: ,,Napadi na hinduističke hramove povećali su se u poslednjih nekoliko godina pokazujući eskalirajući nivo ekstremizma i fanatizma. Čini se da su nedavni napadi novi talas progona hindusa.”

Čini se da snimci koji kruže društvenim mrežama prikazuju besnu rulju koja je prošle nedelje gvozdenim šipkama i štapovima napala i vandalizovala hram.

Ahmad Nawaz, portparol okružne policije RAhim Yar Khan-a rekao je: ,,Policija lovi napadače, a policijski timovi sprovode racije kako bi uhvatili krivce, ali još niko nije uhapšen.”

VAŽNO! DANSKA I ISLAND KAŽU DA VAKCINACIJA NIJE DOVELA DO IMUNITETA STADA

U decembru prošle godine, velika grupa konzervativnih muslimana obrušila se na stari hinduistički hram u severozapadnoj provinciji Khyber Pakhtunkhwa.

Prema izveštaju američke Komisije za međunarodne verske slobode, objavljenom prošle godine, Pakistan je izvestio o najvećem broju incidenata aktivnosti radikala, nasilja koje radikali sprovode ili pretnji nasiljem od strane radikala kao rezultata navodnih bogogulnih dela.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

NultaTačka/Guardian

O uredniku

Mario Bojić