Sve vesti Svet

ZBOG POSTAVLJANJA GILJOTINE SA IMENIMA FRANCUSKIH POLITIČARA KOJI PODRŽAVAJU ,,COVID PASOŠ” ZAVRŠIO NA SUDU

Pisao Elena Vuk

Muškarac u Francuskoj optužen je za pretnje političarima zbog postavljanja njihovih imena na improvizovane giljotine.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

On tvrdi da je to postavio u znak protesta zbog ograničenja izazvanog Covid-19 u zemlji.

Pedesetogodišnjem muškarcu iz jugozapadne regije Landes biće suđeno u oktobru zbog “pretnji smrću javnim zvaničnicima”, saopštilo je lokalno tužilaštvo.

Osumnjičeni, koji je identifikovan putem snimaka sa video-nadzora i zadržan u pritvoru od četvrtaka, postavio je prošle nedelje lažne giljotine u gradovima Saint-Sever, Samadet i Geaune. Na ovu protestnu instalaciju su bili pričvršćeni listovi papira sa imenima 382 političara.

Svi navedeni političari su stavili svoja imena u nedavno objavljenom mišljenju u novinama Le Journal du Dimanche, u kojem su “pozdravili hrabrost” odluke predsednika Emmanuela Macrona, uključujući uvođenje Covid pasoša.

Novinska agencija AFP citirala je osumnjičenog muškarca da su giljotine izrađene od drveta i kartona i da se nisu nameravale smatrati pretnjom smrću. Rekao je da želi “upozoriti političare na kršenje osnovnih sloboda odlukama vlade” tokom pandemije.

Ipak, Pascale Requenna,jedna od nabrojanih političara, rekla je medijima da se uplašila instalacija i da je zajedno sa političarem Bernardom Tastetom podnela prijavu policiji.

“Simbol giljotine je neverovatno nasilan”, rekla je Requenna. “Imamo pravo boriti se rečima i idejama, ali upotrebiti simbole poput giljotine da osporimo pozicije izabranih zvaničnika, smatram da je to uznemirujuće, nasilno i krajnje ozbiljno.”

Simbol terora tokom Francuske revolucije, giljotina je poslednji put korištena za izvršenje zločina u Francuskoj 1977.

Lažna verzija ove smrtonosne naprave je uočena tokom antivladinih protesta, poput onih koje je organizovao pokret Žuti prsluci.

Francuska ima stroge zakone protiv pretnji javnim zvaničnicima. U 2019. je uhapšen jedan demonstrant koji je samo uzvikivao reč “giljotina” političaru iz Makronove stranke, Republika u pokretu (LaREM).

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/RT