Sve vesti Svet

Zdravstveni zvaničnici upozoravaju da stotine Njujorčana možda već imaju poliomijelitis

Zdravstveni zvaničnici upozoravaju da stotine Njujorčana možda već imaju poliomijelitis

Zdravstveni zvaničnici upozoravaju da je stotine stanovnika Njujorka možda već zaraženo poliomijelitisom nakon što je razorni virus otkriven u otpadnim vodama drugog okruga u državi.

„Na osnovu ranijih izbijanja poliomijelitisa, Njujorčani bi trebalo da znaju da na svaki uočen slučaj paralitičkog poliomijelitisa može biti stotine drugih zaraženih“, rekla je dr Meri Baset, državna komesarka za zdravstvo Njujorka.

„Odeljenje tretira pojedinačni slučaj dečije paralize kao samo vrh ledenog brega sa mnogo većim potencijalnim širenjem“, dodala je ona.

Prošlomesečni slučaj dečije paralize u okrugu Rokland, severno od Njujorka, bio je prvi u Sjedinjenim Državama za skoro deceniju. Polio je otkriven u otpadnim vodama okruga pre nego što je potvrđen slučaj pacijenta, rekli su zvaničnici.

Turisti koji žele da napuste kinesko letovalište treba da imaju PET NEGATIVNIH rezultata testa

Zvaničnici su u četvrtak otkrili da je virus takođe otkriven u uzorcima otpadnih voda u okrugu Orindž. Uzorci su uzeti u junu i julu sa dve “geografski različite” lokacije u okrugu Orindž, rekli su oni.

Većina slučajeva poliomijelitisa je asimptomatska, ali bolest može biti opasna po život, može izazvati paralizu a za to nema leka.

Nulta Tačka/RT