Sve vesti Svet Tehnologija

“ŽELE DA ZNAJU ŠTA ĆE SE DESITI UNAPRED” PENTAGON EKSPERIMENTIŠE SA UPOTREBOM VEŠTAČKE INTELIGENCIJE

Pisao Elena Vuk

Pentagon ima za cilj da koristi najnovije cloud mreže i sisteme veštačke inteligencije kako bi predvideli poteze protivnika pre nego što ih učine.

Severna komanda SAD-a (NORTHCOM) nedavno je sprovela niz testova poznatih kao eksperimenti globalne dominacije informacija (GIDE-Global Information Dominance Experiments), koji su kombinovali globalne senzorske mreže, sisteme veštačke inteligencije (AI) i računarske resurse na cloud-u u pokušaju da “postignu informacijsku dominaciju” i “superiornost u odlučivanju.” Prema vođstvu NORTHCOM-a, veštačka inteligencija i alati za mašinsko učenje testirani u eksperimentima mogli bi jednog dana Pentagonu ponuditi ogromnu “sposobnost da vidi dane unapred”, što znači da bi oni mogli predvideti budućnost sa određenom pouzdanošću na osnovu procene obrazaca, anomalija i trendova u masovni skupovi podataka. Iako koncept zvuči kao nešto iz manjinskog izveštaja, komandant NORTHCOM-a kaže da je ta mogućnost već omogućena alatima koji su lako dostupni Pentagonu.

General Glen VanHerck, zapovednik NORTHCOM-a i Severnoameričke komande vazdušno-svemirske obrane (NORAD), rekao je novinarima u Pentagonu ove sedmice da je ovo treći test GIDE-a, sproveden zajedno sa svih 11 komandnih boraca koji „sarađuju u istom informacijskom prostoru koristeći iste mogućnosti. ” Eksperiment se uglavnom koncentrisao na saradničku logističku i informacijsku prednost, dva kamena temeljca nove ratne paradigme koju je nedavno predložio potpredsednik zajedničkog načelnika štaba. Potpuni transkript VanHerckovog brifinga za štampu dostupan je na internetu.

VanHerck je rekao novinarima da bi ovo odlučivanje omogućeno AI-om zapravo moglo omogućiti vrstu proaktivnog predviđanja koje zaista zvuči kao naučna fantastika:

Mašinsko učenje i veštačka inteligencija mogu otkriti promene i možemo postaviti parametre pri kojima će se aktivirati upozorenje kako biste dobili mogućnost da odete po drugi senzor, poput GEOINT-ove satelitske mogućnosti, kako biste približno pogledali šta bi moglo biti u toku na određenoj lokaciji. … Ono što smo videli je sposobnost da se ide dalje od onoga što ja nazivam levo, a da nije reaktivno nego zapravo proaktivno. Ne govorim o minutima i satima, već o danima. … Sposobnost da vidite danima unapred stvara prostor za donošenje odluka. Prostor za odluke za mene kao operativnog zapovednika da potencijalno postavim snage kako bih stvorio mogućnosti odvraćanja, kako bih to pružio sekretaru ili čak predsedniku. Da bismo koristili razmenu poruka, informacijski prostor za stvaranje mogućnosti odvraćanja i razmene poruka, a ako je potrebno i da dalje napredujemo…”

General VanHerck kaže da je ovaj najnoviji eksperiment, GIDE 3, bio način testiranja “temeljne promene u načinu na koji koristimo informacije i podatke za povećanje prostora za odlučivanje vođa sa taktičkog na strateški nivo, ne samo vojnih lidera, već pruža i priliku našim civilnim vođama. ”

Zapovednik NORTHCOM-a i NORAD-a tvrdi da GIDE pomera fokus Ministarstva obrane (DOD) “sa čistim mehanizmima spremnosti za odbranu domovine unapred isplanirane, akcije odvraćanja i poricanja daleko izvan sukoba” i da će omogućiti brže, proaktivnije donošenje odluka.

 

Da bi se to učinilo, eksperiment je koristio alate veštačke inteligencije za obavljanje analize podataka prikupljenih od mreže senzora u celom svetu, uključujući “komercijalno dostupne podatke” od neimenovanih partnera. VanHerck kaže da bi se te informacije mogle podeliti putem sistema zasnovanih na cloud-u saveznicima i drugim partnerima u stvarnom vremenu, ako NORTHCOM odluči. Testovi su takođe uključivali podršku Zajedničkog centra za veštačku inteligenciju i Project Maven, projekta DOD-a koji koristi AI za sortiranje ogromnih količina trajnih snimaka nadzora i brzo identifikovanje korisnih informacija.

Vazdušne snage SAD-a i američka vojska već su testirali slične koncepte koji istražuju usklađivanje prikupljanja podataka u stvarnom vremenu i veštačke inteligencije kako bi se omogućilo brže i informisanije donošenje odluka. VanHerck kaže da su eksperimenti GIDE 3 bili različiti, međutim, u tome što NORTHCOM ne želi stvarati nove alate ili koncepte, već koristi ono što je već dostupno kako bi najvišim nivoima vojnog vođstva dalo novi nivo svesti:

Primarna razlika između onoga što radim i onoga što službe rade je to što sam fokusiran na operativno strateški nivo. Uzimanje podataka i informacija koji su danas dostupni. To je ključno.

Ne stvaramo nove mogućnosti za prikupljanje podataka i informacija. Ove informacije postoje iz današnjih satelita, današnjeg radara, današnjih podmorskih sposobnosti, današnjeg cyber-a, današnjih inteligentnih sposobnosti. Podaci postoje. Ono što radimo je da te podatke učinimo dostupnima … i podelimo ih u cloud, gde ih mašina za učenje i veštačka inteligencija posmatraju, obrađuju ih vrlo brzo i dostavljaju donositeljima odluka, što ja nazivam superiornošću odluke.

To nam daje dane naprednog upozorenja i sposobnost reagovanja. Tamo gde u prošlosti možda nismo gledali analitičara GEOINT-ovog satelitskog snimka, sada to radimo u roku od nekoliko minuta ili skoro u stvarnom vremenu. To je primarna razlika o kojoj govorim.”

 _Zapovednik Severne komande Sjedinjenih Američkih Država general Vazdušnih snaga Sjedinjenih Američkih Država general Glen D. VanHerck govori na brifingu za novinare o završenom globalnom eksperimentu dominacije informacijama (GIDE) 3, u Pentagonu, Vašington, 28. jula 2021. godine.

Vrste globalnih usluga u cloud-u, fuzija podataka i drugi koncepti koji se koriste u eksperimentima nisu sami po sebi ništa novo, a VanHerck kaže da je NORTHCOM jednostavno “spojio sve kako bi se to dogodilo” na vojnom nivou. “Ne bih ovo shvatio kao stvar ili … znate, gadget koji ćemo kupiti i krenuti napred”, rekao je general novinarima.

“Ovo su mogućnosti zasnovane na softveru koje koriste tehnologiju koja je danas dostupna.” Dok se sastavi korišteni u GIDE 3 još uvek testiraju i razvijaju, VanHerck je upotrebio metaforu „izgradnje bicikla dok ga vozimo“, koju je elaborirao ranije ovog meseca u Ratu o Stenama(War on the Rocks op-ed) .

VanHerck je takođe dodao da je svemirska komanda Sjedinjenih Država (SPACECOM) “blisko uključena” u eksperimente, navodeći da su eksperimenti istraživali mogućnosti da se ugroze sposobnosti svemirskih i kopnenih konkurenata u opasnosti, uzimajući u obzir i činjenicu da bi potencijalni protivnici mogli izložiti vlastitu svemirsku imovinu riziku u svakom sukobu.

U svojim primedbama, zapovednik NORAD-a se osvrnuo na Rusiju i Kinu, tvrdeći da Sjedinjene Države trenutno imaju „dva konkurentna, oba nuklearno naoružana, koji se svakodnevno takmiče protiv nas“. Kada je izveštač tada zatražio od generala da iznese detalje o GIDE 3 vežbi, Pentagon nije hteo imenovati određenog simuliranog protivnika, ali je primetio da je “fokusiran na konkurenta.”

Treći Pentagonov eksperiment globalne dominacije informacija je samo još jedan signal da se budući sukobi mogu uvelike odrediti prema tome koje snage mogu rasporediti najbolje sisteme veštačke inteligencije i najbrže iskoristiti informacije.

Sa obzirom na brzinu i razmere kojima podaci teku svetom zahvaljujući modernim komunikacijskim mrežama, satelitima i drugim tehnologijama, moglo bi se u vrlo bliskoj budućnosti odlukama na bojnom polju dominirati predlozima iz alata veštačke inteligencije, i na kraju prepustiti AI-u sami, jer mogu donositi odluke mnogo brže nego što bi to mogao čovek.

Ali za sada je samo mogućnost boljeg predviđanja budućnosti od izuzetnog interesa za američko najviše vojno rukovodstvo.

Nulta Tačka/TheDrive