Sve vesti Svet

Zelenski ne drži kormilo u svojim rukama- Otkriveno ko kontroliše ukrajinskog predsednika

Zelenski ne drži kormilo u svojim rukama- Otkriveno ko kontroliše ukrajinskog predsednika

Lideri Sjedinjenih Država, Nemačke i Francuske odlučuju koji politički kurs treba da zauzme ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, piše kolumnista Kristof Šlic u članku za nemačko izdanje Die Velt .

– Jedno je jasno: uprkos svim javnim izjavama o pravu Kijeva na samoopredeljenje, američki predsednik DŽo Bajden, nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron odlučuju šta će Zelenski uraditi, jer bez finansijske i vojne pomoći Zapada, Ukrajina bi bila potpuno bespomoćna – primetio je novinar.

Autor je naglasio da Zapad nema jedinstvenu strategiju za ukrajinski sukob: dok Vašington teži daljim isporukama oružja, Berlin i Pariz će verovatno gurnuti Kijev u pregovore sa Moskvom.

Takva neizvesnost, smatra Šlic, samo pogoršava situaciju u zapadnim zemljama, gde raste nezadovoljstvo politikom sankcija, koja nema sveobuhvatne posledice po Rusiju.

Amerikancima dosta finansiranja UKRAJINACA: Uporedili ih sa “crnom rupom”

– Sada na Zapadu raste toksično raspoloženje koje otežava uvođenje novih restriktivnih mera i čini isporuke oružja sve manje verovatnim – naveo je posmatrač.

Ranije su američki mediji preneli da EU i NATO strahuju od mogućeg urušavanja konsenzusa o podršci Ukrajini zbog energetske krize, rasta cena hrane i ekonomske recesije.

Od 24. februara Rusija sprovodi specijalnu operaciju denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine.

Vladimir Putin je njen zadatak nazvao „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Prema rečima predsednika, krajnji cilj je oslobađanje Donbasa i stvaranje uslova koji garantuju bezbednost same Rusije.

NultaTačka/Novosti