Sve vesti Svet

Zelenski otkrio: Rusi napreduju ka trećoj elektrani

Zelenski otkrio: Rusi napreduju ka trećoj elektrani

Ruske snage su do sada zauzele dve ukrajinske nuklearne elektrane i napreduju ka trećoj, rekao je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tokom razgovora sa američkim senatorima.

Zelenski je saopštio da je trenutno ugrožen i treći objekat, Južnoukrajinska nuklearna elektrana, koja se nalazi 120 kilometara severno od Nikolajeva, jednog od nekoliko gradova koje su Rusi opsedali u toku današnjeg dana, prenosi AP.

Elektrane pod kontrolom Rusa su Zaporožje u gradu Energodaru, najveće nuklearno postrojenje u Evropi, a druga je Černobilj, koji nije aktivan, dok je ranije rusko granatiranje izazvalo požar u Zaporožju, koji je ugašen bez širenja radijacije.

Tehnički bezbednosni sistemi nisu oštećeni, a nivoi radijacije su i dalje normalni u elektrani u Zaporožju, prema nuklearnom regulatoru zemlje, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Izbacili gosta u sred emisije jer je postavio pitanje vezano za Ukrajinu i podržao Putina (VIDEO)

Dva od šest reaktora u najvećoj elektrani u Evropi trenutno rade nakon što su ruske snage preuzele kontrolu nad lokacijom, navela je IAEA.

Ukrajina ima četiri nuklearne elektrane sa ukupno 15 reaktora, navodi Asošijejted pres.

Nulta Tačka/Agencije