Sve vesti Svet

Zelenski preti Rusiji: vama će na kraju biti potrebni humanitarni koridori

Zelenski preti Rusiji: vama će na kraju biti potrebni humanitarni koridori

Akcije Moskve u Ukrajini naići će na tako snažan međunarodni odgovor da bi Rusima mogli biti potrebni humanitarni koridori, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

„Ukrajinska vojska je obezbedila prekid vatre kako bi humanitarni koridori funkcionisali. Ako okupatori (Rusija) ponovo počnu da pucaju i poremete spasavanje našeg naroda, na kraju će dobiti takav odgovor od sveta da će i njima samima biti potrebni humanitarni koridori“, upozorio je Zelenski u video obraćanju objavljenom u petak.

Moskva, međutim, insistira na tome da su Ukrajinci ti koji onemogućavaju evakuaciju civila iz opkoljenih gradova. Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je paravojne formacije da sprečavaju ljude da odu kako bi ih koristili kao živi štit.

Ruski pregovarači su se žalili da je Kijev tokom pregovora nametnuo „apsurdne i nerealne“ zahteve za uspostavljanje humanitarnih koridora. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da će stoga jednostrano uspostavljati sigurne rute, zbog, kako je rečeno, nedostatka saradnje Kijeva.

Činjenica da ruski upad u Ukrajinu traje više od dve nedelje znači da „još uvek nije bilo dovoljno paketa sankcija“, rekao je ukrajinski lider. „Očekujem – radimo na tome – na novim restriktivnim merama naših partnera već danas”.

NOVI ZALUTALI DRON U MAĐARSKOJ: Komšije digle avione – nisu uspeli da ga uhvate

Tokom svog obraćanja, Zelenski je reagovao na odluku Evropskog saveta u petak da ne ubrzava zahtev svoje zemlje za pridruživanje EU. „Bilo je potrebno nešto jače. To je ono što sada čekamo”, rekao je on. Većina građana EU podržava kandidaturu za članstvo, rekao je predsednik, dodajući da „odluke političara treba da odgovaraju raspoloženjima ljudi“.

Moskva je sprovela specijalnu operaciju u Ukrajini krajem februara, nakon osmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska, što je dovelo do konačnog priznanja republika Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije. Predlozi uz posredovanje Nemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.

Nulta Tačka/RT