Sve vesti Svet

Zelenski se obratio naciji: Dan napada na Ukrajinu biće Dan jedinstva

Zelenski se obratio naciji: Dan napada na Ukrajinu biće Dan jedinstva

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je ukaz kojim se 16. februar proglašava Danom jedinstva Ukrajine.

„Plaše nas velikim ratom i opet određuju datum vojne invazije. Ovo nije prvi put. Međutim, naša država je danas jača nego ikad“, rekao je Zelenski u obraćanju naciji.

Kako je naveo, Kijev želi mir i da se svi putevi reše isključivo reše kroz pregovore.

„I Donbas i Krim će se vratiti u Ukrajinu isključivo diplomatski putem. Ne želimo tuđe, ali ne damo ni svoje. Imamo veliku vojsku. Naši momci imaju jedinstveno borbeno iskustvo i moderno oružje. Ovo je mnogo jača vojska nego pre osam godina“, istakao je predsednik Ukrajine.

„Govore nam da će 16. februar biti dan napada. Mi ćemo ga učiniti Danom jedinstva. Odgovarajući dekret je već potpisan. Tog dana ćemo okačiti naše nacionalne zastave, okititi se plavo-žutim trakama i pokazati svoje jedinstvo celom svetu“, objasnio je Zelenski.

BOGATAŠI BEŽE! Ukrajinski oligarsi napuštaju zemlju

On je pozvao sve državne službenike koji su napustili zemlju da se u roku od 24 časa vrate kući jer ih je narod izabrao da upravljaju zemljom i brane je.

Podsetimo, „Politiko“ je objavio da je američki predsednik Džozef Bajden tokom video konferencije, u kojoj su učestvovali lideri više zapadnih država, izjavio da bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu već 16. februara.

Zapad poslednjih meseci intenzivno optužuje Rusiju da se sprema za invaziju na Ukrajinu zbog čega je, kako navode, na granici sa Ukrajinom nagomilala vojne snage. U Moskvi to negiraju ističući da tako nemaju nameru da napadnu Ukrajinu a da Zapad to koristi kao bi još više približio vojne snage i tehniku NATO ruskim granicama.

OVO SU SVI ČEKALI! NESTOROVIĆ U BUNKERU! KRIZNI ŠTAB NA RESPIRATORU

Nulta Tačka/Sputnik