Sve vesti Svet

Zelenski: Ukrajina će biti VELIKI IZRAEL

Zelenski: Ukrajina će biti VELIKI IZRAEL

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je da će Ukrajina tražiti inspiraciju od Izraela za svoje buduće sigurnosne aranžmane, tvrdeći da je “apsolutno liberalan” Kijev sada “nemoguć” nakon navodnog napada Moskve krajem februara.

Obraćajući se novinarima u utorak, predsednik je rekao da će sigurnost biti pitanje “broj jedan” za Ukrajince u narednoj deceniji, čak i dotle da se predviđa trajno oružano prisustvo vojske na ulicama.

“Ukrajina definitivno neće biti ono što smo željeli od početka. Nemoguće je. Apsolutno liberalno, evropski – to neće biti tako” , rekao je on. “Postaćemo ‘veliki Izrael’. Nećemo se iznenaditi ako imamo predstavnike Oružanih snaga ili Nacionalne garde u bioskopima, supermarketima i ljude s oružjem.”

Izraelci su kroz čitavu svoju istoriju živeli okruženi neprijateljima i Ukrajina će učiniti isto“ , nastavio je.

Uprkos kratkoj prepirci između Zelenskog i izraelskih poslanika prošlog meseca nakon što je predsednik uporedio situaciju u Ukrajini sa holokaustom, premijer Naftali Bennett dao je nekoliko ponuda za posredovanje u pregovorima između Kijeva i Moskve, rekavši da se oseća obaveznim da pomogne da se okončaju borbe. Turska je odigrala sličnu ulogu, održavši nekoliko razgovora na visokom nivou na svom tlu poslednjih sedmica.

Zelenski je otvoreno kritikovao Tel Aviv u komentarima u Knesetu u martu, optužujući vladu za „apatiju“ i „posredovanje bez podrške Ukrajini“ , dok je zahtevao vojnu podršku u svojoj zemlji. Kasnije je, međutim, smanjio doživljaje, priznajući da “Izrael ima svoje interese” i “strategiju za zaštitu svojih građana”.

“Premijer Izraela, gospodin Benet, pokušava da pronađe način za održavanje razgovora i mi smo zahvalni na tome” , rekao je on. “Zahvalni smo na njegovim naporima kako bismo pre ili kasnije počeli da razgovaramo sa Rusijom, možda u Jerusalimu.”

NultaTačka