Sve vesti Svet

ŽELITE LI JEDNU PARADAJZ VAKCINU? UZBEKISTAN RAZVIJA “JESTIVU” VAKCINU PROTIV COVID-a

Pisao Elena Vuk

Uzbekistan trenutno testira „jestivu transgenu vakcinu od paradajza“ za Covid-19 i nada se da će biti stvorena do kraja 2021. godine-očekuje se da će ljudi koji jedu paradajz proizvoditi antitela protiv virusa.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Naučnici Centra za genomiku i bioinformatiku Akademije nauka u Uzbekistanu, razvili su jestivu vakcinu protiv COVID-19 iz paradajza.

Jedan od stručnjaka u intervjuu za program objasnio je kako vakcina “funkcioniše”.

„Ako jedemo ovaj paradajz, on odlazi u želudac, gde se ćelije paradajza vare i stvaraju antigen. Uzeli smo koronavirus pronađen u Uzbekistanu, klonirali deo “krune” i ubacili je u biljnu ćeliju. Testirali smo i otkrili da se vakcina zapravo oslobađa iz biljnih ćelija “, rekao je on.

Prema njegovim rečima, u Rusiji i Kanadi se razvijaju vakcine zasnovane na hrani. Na primer, „jestiva“ vakcina na bazi bakterija mlečne kiseline (vakcina sa fermentisanim mlekom) testira se u Sankt Peterburgu, a biljna vakcina protiv CoVLP koronavirusa na bazi duvana Benham razvijena je u Kanadi. Uzgajano je u stakleniku, nakon čega su njegovi klice zaražene genetski modifikovanom bakterijom Agrobacterium tumefaciens.

Ministar inovativnog razvoja Ibrokhim Abdurakhmanov najavio je sprovođenje još jednog projekta razvoja vakcina uz učešće Međunarodnog centra za molekularnu alergologiju Uzbekistana i Univerziteta u Beču.

“Ako goveda prime vakcinu protiv koronavirusa, u njihovom mleku se proizvodi imunoglobulin A. Ako se ovo mleko pasterizuje i pije bez ključanja, tada će se imunoglobulin A koji uđe u telo boriti protiv koronavirusa”, objasnio je šef Ministarstva inovacija.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/TashkentTimes