Sve vesti Svet

Zima u sred leta! Nemačke filijale Gasproma prestale da dobijaju gas iz Rusije

Zima u sred leta! Nemačke filijale Gasproma prestale da dobijaju gas iz Rusije

Filijale kompanije „Gasprom“ u Nemačkoj prestale su da dobijaju gas iz Rusije, ove isporuke mogle bi da se nadoknade uvozom iz drugih zemalja, izjavio je nemački ministar ekonomije Robert Habek.

„Sinoć oko 22.30 Putin je objavio ukaz po kome su evropske gasne kompanije potpale pod ruske sankcije. U Nemačkoj su pogođeni ‘Gasprom’ i njegove filijale. To znači da nekoliko filijala ne dobija gas iz Rusije. Ali tržište nudi alternativu, kompanije zamenjuju gas na tržištu drugim gasom. Mi pažljivo pratimo situaciju. Pripremili smo se za ovu situaciju“, rekao je Habek, govoreći u Bundestagu.

On je napomenuo da će tokom dana razgovarati o situaciji sa regulatorom, Federalnom mrežnom agencijom.

„Ali situacija je takva da tržište gasa može da kompenzuje gas iz Rusije“, dodao je on.

Ruska vlada je u sredu odobrila spisak od 31 kompanije koje su sadašnje ili bivše filijale „Gasproma“, na koje se primenjuju posebne ekonomske mere. Među njima su „Gasprom Germanija GmbH“ i „Gasprom marketing & trejding Ltd“, kao i operater poljskog dela gasovoda „Jamal-Evropa“.

Habek je u aprilu objavio da je „Gasprom Germanija GmbH“ stavljen pod kontrolu Federalne mrežne agencije.

Grupa „Gasprom“ je 31. marta prestala da učestvuje u nemačkoj kompaniji „Gasprom Germanija GmbH“ i svim njenim aktivima, uključujući „Gasprom marketing & trejding Ltd“. Pre toga, 30. marta, agencija Blumberg je pisala, pozivajući se na izvore, da su zvaničnici Evropske unije izvršili pretres u kancelarijama „Gaspromovih“ odeljenja u Nemačkoj u okviru istrage o ulozi kompanije u rastu cena gasa u Evropi. Napomenuto je da su pretresi obavljeni u kancelarijama „Gaspromovih“ filijala „Gasprom Germanija“ i „Vingas“, koje, prema navodima agencije, vrše oko 20 odsto isporuka na nemačkom tržištu gasa.

MARIO ZNA i dr ALEKSANDAR LJUBIĆ- Da li mislite da su novi slučajevi HIV-a i HEPATITISA slučajnost?

Nulta Tačka/Sputnik