ŽIVELI! Pilot studija pokazuje nove benefite PIVA kod muškaraca
Brojne studije su pokazale zdravstvene koristi od umerenog unosa alkohola, posebno vina. Na primer, ispijanje vina uz obroke povezano je sa manjim rizikom od dijabetesa tipa 2 , a pokazalo se da konzumacija vina poboljšava nivo krvnog pritiska . Ipak, šta je sa drugim alkoholnim pićima, poput piva?
Pivo je popularan napitak, posebno kod muškaraca, ujedno i jedno od najstarijih pića koje je čovečanstvo izmislilo. U stvari, postoje dokazi o ispijanju piva u Kini pre 5.000 godina . Lager je pivo koje se kuva, fermentira i kondicionira na niskim temperaturama. Neki smatraju lager najboljim pivom za zdravlje srca, dok drugi kažu da je tamno pivo zdravije zbog viših nivoa antioksidansa.
Poput vina, pivo može imati zdravstvene prednosti kada se konzumira u umerenim količinama. Bezalkoholna piva su nedavno postala izuzetno popularna, ali da li su i ova pića zdrava? U pilot studiji, istraživači u časopisu American Chemical Society’s Journal of Agricultural and Food Chemistry izveštavaju da su u poređenju sa svojim mikrobiomom pre studije, muškarci koji su pili bilo jedno alkoholno ili bezalkoholno lager dnevno imali raznovrsniji skup crevnih mikroba, koji mogu smanjiti rizik od nekih bolesti.
Trilioni mikroorganizama se nalaze u ljudskom gastrointestinalnom traktu, direktno utičući na dobrobit svog domaćina. Istraživanja su pokazala da kada je prisutno više vrsta bakterija, ljudi imaju manje šanse za razvoj hroničnih bolesti, kao što su bolesti srca i dijabetes. A pivo sadrži spojeve, poput polifenola, kao i mikroorganizme iz njegove fermentacije, koji mogu uticati na razne mikrobe u crevima.
MARIO ZNA i SAŠA BOROJEVIĆ- Sve je spremno- INDUSTRIJA je smislila novi način za ŠIRENJE ZARAZE
Ranije objavljena „cross-over“ studija je pokazala da kada su i muškarci i žene konzumirali bezalkoholno lager pivo tokom 30 dana, njihova se raznolikost mikroba creva povećala. Mnogi od tih istih ljudi bili su i u drugoj grupi koja je pila alkoholnu verziju piva, a nije imala isti efekat. Nekoliko drugih kliničkih ispitivanja testiralo je ovaj problem, pa su Ana Faria i kolege želeli da vide hoće li pronaći slične rezultate kod muškaraca u drugoj vrsti studije – paralelnom, randomizovanom dizajnu ispitivanja – sa dve odvojene grupe učesnika.
U ovoj dvostruko studiji, 19 zdravih muškaraca nasumično je podeljeno u dve grupe koje su pile 0,33l alkoholnog ili bezalkoholnog lagera uz večeru tokom 4 nedelje. Istraživači su otkrili da se težina učesnika, indeks telesne mase i serumski markeri za zdravlje srca i metabolizam nisu promenili tokom studije. Ali na kraju perioda od 4 nedelje, obe grupe su imale veću bakterijsku raznolikost u svom mikrobiomu creva i viši nivo fekalne alkalne fosfataze, što ukazuje na poboljšanje zdravlja creva. Istraživači sugerišu da bi se ovi rezultati mogli razlikovati od onih iz prethodne studije zbog različitog dizajna ispitivanja i zato što su učesnici živeli u različitim zajednicama.
Međutim, na osnovu ove pilot studije, istraživači kažu da konzumacija jedne boce piva, bez obzira na sadržaj alkohola, može biti korisna za mikrobiom creva i zdravlje creva muškaraca. Međutim, dodaju da, budući da je najsigurniji nivo konzumacije alkohola, bezalkoholno pivo može biti zdraviji izbor.
Referenca: „Uticaj konzumacije piva i bezalkoholnog piva na mikrobiotu crijeva: randomizirano, dvostruko slijepo, kontrolirano ispitivanje“ 16. jun 2022., Journal of Agricultural and Food Chemistry .
DOI: 10.1021/acs.jafc.2c00587