Sve vesti Svet

ZUCKERBERGOVA kompanija Meta tužena zbog prikupljanja podataka o BOLNIČKIM PACIJENTIMA

ZUCKERBERGOVA kompanija Meta tužena zbog prikupljanja podataka o BOLNIČKIM PACIJENTIMA

U Kaliforniji je podneta grupna tužba protiv vlasnika Fejsbuka, Mete, Dignity Health Medical Foundation i Medicinskog centra UCSF, navodeći da su nezakonito prikupljali osetljive zdravstvene podatke i koristili ih za ciljane oglase.

Prema tužbi, Meta i bolnice nisu obavestile pacijente o prikupljanju podataka. Tužioci su postali svesni prikupljanja podataka nakon što su na Fejsbuku videli oglase ciljane na njihovo specifično zdravstveno stanje.

Ovde smo dobili kopiju tužbe za vas.

Prikupljanje podataka omogućio je Meta Piksel, deo koda koji je ubačen u mnoge veb-sajtove koji omogućava prikupljanje podataka, profilisanje posetilaca i ciljano oglašavanje. U tužbi se dalje tvrdi da se Meta Piksel nalazi na 33 veb stranice od 100 najboljih bolnica u zemlji. Na sedam od 33 veb lokacije, Meta Piksel radi na portalima pacijenata zaštićenim lozinkom.

Tužioci napominju da im je narušena privatnost jer nikada nisu pristali na prikupljanje podataka. Metina politika privatnosti podataka navodi da su korisnicima Meta Piksela potrebna zakonska ovlašćenja za prikupljanje, korišćenje i deljenje podataka korisnika.

„Tuženi u zdravstvu nemaju zakonsko pravo da koriste ili dele podatke tužilaca i članova, pošto su ove informacije zaštićene Zakonom o prenosivosti i odgovornosti zdravstvenog osiguranja iz 1996. („HIPAA“) Pravilom privatnosti, koje štiti sve elektronski zaštićene zdravstvene informacije, koji entitet kao što je Healthcare Defends „stvara, prima, održava ili prenosi“ u elektronskom obliku“, navodi se u tužbi.

OVO SE NE PROPUŠTA! MARIO ZNA UŽIVO! SREDA 20:30h!

Tužba je dala primere pacijenata koji su primali ciljane oglase na Fejsbuku i putem e-pošte. Neki od ovih oglasa su promovisali medicinske usluge koje nisu podržane naukom.

Nulta Tačka/ReclaimTheNet