Zvanična studija otkriva da uobičajeni aditiv u hrani može biti uzrok dijabetesa
Zvanična studija objavljena prošlog meseca u BMC Medicine otkriva da karagenan, uobičajeni aditiv u prerađenoj hrani, uzrokuje oštećenje sluzokože tankog creva i sposobnost tela da preradi šećer u krvi.
Ovo oštećenje može dovesti do ozbiljnih hroničnih stanja kao što su Kronova bolest i dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti.
The Defender izveštava: „Naša studija sprovedena na zdravim mladim muškarcima je jedinstvena jer ukazuje da već kratkotrajan i umereno povećan unos karagenana može imati proinflamatorne efekte u crevima kod ljudi, što posebno može dovesti do metaboličkih problema kod onih sa prekomernom težinom“, kaže glavni autor dr Robert Vagner iz Nemačkog centra za dijabetes.
Studija dodaje: „Rezultati zahtevaju oprez sa hranom koja sadrži karagenan, posebno kod osoba koje su sklone razvoju dijabetesa tipa 2.
Prethodne studije su pokazale da karagenan ima slične efekte kod životinja. Studije su takođe sugerisale direktnu povezanost kod ljudi između dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i raka i izloženosti različitim aditivima u hrani koji se široko koriste u ultraprerađenoj hrani.
Istraživanja su takođe pokazala da uklanjanje karagenana može poboljšati signalizaciju insulina i toleranciju na glukozu.
U ovoj studiji, istraživači su u laboratorijskim testovima sa 20 muškaraca otkrili da umereni unos karagenana kod onih sa višim BMI može oslabiti sluznicu tankog creva, najverovatnije zbog proinflamatornih mehanizama u crevima. Takođe može doprineti insulinskoj rezistenciji.
Povećan rizik od crevnih i metaboličkih bolesti
Oslabljena crevna sluznica je značajna jer smanjuje zaštitni sloj sluzi i dozvoljava toksinima da uđu u krvotok („propustljiva creva“). Propustljivost creva je povezana sa hroničnim bolestima creva, kao što su inflamatorna bolest creva, uključujući Kronovu bolest i ulcerozni kolitis.
„Naše istraživanje sugeriše da konzumacija karagenana, slično onome što je primećeno u studijama na životinjama, može narušiti barijernu funkciju creva“, kaže Vagner.
„Ovo bi moglo imati dugoročne zdravstvene posledice i povećati rizik od zapaljenskih bolesti.“
Istraživači su otkrili da su učesnici sa višim BMI pokazali smanjenje efikasnosti hormona insulina, koji snižava šećer u krvi (glukozu). To može dovesti do problema sa načinom na koji telo obrađuje energiju da bi funkcionisalo (metabolizam), kaže Vagner.
Oni sa višim BMI koji su imali veći unos karagenana takođe su pokazali markere povećane upale u krvi i hipotalamusu – regionu mozga koji pomaže u regulisanju metabolizma šećera i apetita.
Novo normalni svet?! U Kanadi muškarci koji se „osećaju“ kao žene dele svlačionice sa maloletnim devojčicama https://t.co/HBKDRZs97H
— Nulta Tačka (@NultaTackaSrb) November 30, 2024
Šta je karagenan?
Karagenan je aditiv za hranu koji je odobrila FDA, poznat i kao E407, koji se dobija od crvenih morskih algi i sastoji se od velikih molekula šećera.
Sve se više koristi za zgušnjavanje, mešanje ili stabilizaciju namirnica, posebno mlečnih proizvoda i ultraprerađene hrane, kako bi se poboljšala njihova tekstura i produžio rok trajanja. Karagenan takođe služi kao zamena za masnoću u nekim niskokaloričnim i nisko-masnim proizvodima.
Merenje efekata karagenana
Da bi procenili njegov uticaj na ljudsko zdravlje, istraživači su sproveli niz testova za merenje različitih aspekata metabolizma, osetljivosti na insulin i zdravlja creva. Posebno su razmotrili njegove efekte na masnoću jetre, distribuciju telesne masti, nivo šećera u krvi, crevne bakterije i markere upale.
Učesnici studije uključivali su samo muškarce koji nisu imali prekomernu težinu, gojaznost ili hronične bolesti. Uz uobičajenu ishranu dobijali su ili placebo ili karagenan, u količini koja je otprilike jednaka dva do tri puta dnevnoj dozi konzumiranoj u SAD. Obe grupe su posmatrane tokom dve nedelje između oktobra 2015. i decembra 2016.
Budući da su problemi sa barijerom creva češći kod ljudi sa ishranom sa visokim sadržajem masti, visokim šećerom u krvi ili gojaznošću, efekte karagenana na metabolizam glukoze i upale je možda bilo teže otkriti među učesnicima studije, kažu istraživači.
Osim toga, učestvovali su samo mladi, zdravi muškarci, tako da se rezultati možda ne odnose na starije ili manje zdrave grupe, napominju istraživači. Studija takođe nije videla potencijalne dugoročne metaboličke efekte.
Razumevanje štete od aditiva za hranu
Odabir minimalno obrađene hrane i čitanje etiketa može pomoći u smanjenju izloženosti.
„Naši podaci potvrđuju da je smanjenje unosa karagenana važno“, kaže Stefan.
Nulta Tačka/TheDefender