Srbija Sve vesti

Zvaničnici EU dolaze na Evroprajd uprkos otkazivanju i mogućoj zabrani okupljanja- Evroposlanica tvrdi: Dolazim da učestvujem u protestu

Zvaničnici EU dolaze na Evroprajd uprkos otkazivanju i mogućoj zabrani okupljanja- Evroposlanica tvrdi: Dolazim da učestvujem u protestu

Evropski zvaničnici i predstavnici zapadnih NVO od trenutka kada je Aleksandar Vučić najavio otkazivanje Evroprajda svakodnevno se oglašavaju i najavljuju svoj dolazak. Više stotina njih uprkos otkazivanju i mogućoj zabrani će doputovati za Beograd, makar tako tvrde.

Ono što je zabrinjavajuće jeste činjenica da ukoliko je otkazan Evroprajd i ukoliko policija zabrani okupljanja mi ćemo na ulicama imati strance koji protestuju u našoj zemlji dok ujedno krše zakon.

Poslednja u nizu pretnji samoj državi Srbiji, jer kako da tumačimo ovakve najave dolaska stranca koji će da krše zakon u Srbiji dolazi od još jedne evroposlanice Teri Rajndke koja je za domaće medije rekla da će učestvovati u protesnom maršu bez obzira što je otkazivanje Evroprajda okarakterisala kao “opasnu situaciju.

OTKRIVENI SVI PLANOVI VLASTI ZA ODRŽAVANJE EVROPRAJDA U BEOGRADU

Rajndke za medije ispričala kako je izgledao sastanak sa šeficiom srpske Vlade koji je održan pre nekoliko dana, kako tumači izjave koje su usledile nakon pomenutog susreta i šta misli o izjavama predsednika da država mora, uprkos apelima, da otkaže najavljeni Evroprajd.

“Tokom svih tih godina priprema Vlada Srbije je bila velika podrška. Po prvi put jugoistočna Evropa je domaćin ovog događaja. Sada su sve oči uprte u Srbiju jer je to veoma važan događaj za LGBT zajednicu – u Evropi i širom sveta. Ovde se radi o poštovanju osnovnih sloboda. Nadam se da će Vlada Srbije zajedno sa organizatorima pronaći pragmatično rešenje. Pravo na okupljanje nije zaštićeno samo Ustavom Srbije; kad je postala članica Saveta Evrope 2003. godine, Srbija se obavezala na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, koja podrazumeva poštovanje osnovnih sloboda, zaštita manjina, pravo na okupljanje. Sigurna sam da je Vlada Srbije svesna ove obaveze i obaveza koje slede.”– rekla je za medije Rajndke

“Marš koji je planiran već dugi niz godina sa hiljadama učesnika iz cele Evrope može se organizovati na kontrolisan i predvidljiv način. Zabrana će stvoriti nepredvidivu i potencijalno opasnu situaciju. Niko ne želi da vidi eskalaciju situacije. Zato je dobro planiranje sa srpskim vlastima sada ključno da bi se omogućila mirna parada.”

Na pitanja da li će biti u Beogradu na dan otkazanog Evroprajda kao i o tome šta misli o protestima opozicije i homoseksualaca na taj dan Rajndkeova je potvrdila da će se pridružiti protestima koji se mogu lako pretvoriti u nerede.

Dr Borislav Antonijević za NT nakon poziva LGBT grupacija i medija da mu se oduzme licenca: Priznajem jedino SUD NARODA

“Biću u Beogradu i pridružiću se maršu na Evroprajdu 2022 – zajedno sa hiljadama mirnih demonstranata, nekoliko desetina poslanika u Evropskom parlamentu i brojnim predstavnicima nacionalnih vlada. Svi ćemo prisustvovati ovom događaju koji slavi poštovanje ljudskih prava i demokratije. Sa nama će biti nekoliko desetina poslanika u Evropskom parlamentu i brojni predstavnici nacionalnih vlada.”– rekla je ona.

Mi ćemo samo da ponovimo? Stranci dolaze 17.09. u Beograd, na otkazani skup ne kao podrška već kao provokacija ne samo naroda već i same države koja ovakvim potezima pokazuje gde joj sede šefovi.

NultaTačka