Pisali smo o kompaniji Wildtype i njenom „lososu iz laboratorije“, koji se sada služi u sve većem broju restorana u SAD. Pa šta je zapravo meso iz laboratorije i treba li ozbiljno shvatiti tvrdnje o njegovim zdravstvenim i etičkim prednostima?
Od svih takozvanih „alternativnih proteina“ ili „hrane budućnosti“, baš meso iz laboratorije izaziva najjači odbojni osećaj. Naravno, „meso na biljnoj bazi“ možda i ne zvuči naročito primamljivo, ali se pravi od sastojaka koji su svuda prisutni u današnjoj ishrani – biljni proteini poput soje i ulja poput kanole, uz dodatke, kao što je u slučaju poznatog „mlevenog mesa“ kompanije Impossible, genetski modifikovani sojin proizvod „heme“ koji čini da burger „krvari“ kad se zagrize. Mnogi se i dalje pitaju: „Kako možeš napraviti meso od biljke?“ (Odgovor je, naravno, da ne možeš – treba ti životinja.)
Insekti možda deluju odbojno, ali su bar prirodni. Prave bube stvarno postoje u prirodi, iako globalni moćnici žele da ih jedemo iz velikih industrijskih farmi, kao što je fabrika u izgradnji na srednjem zapadu SAD koju gradi francuska firma Ynsect.
Meso iz laboratorije, međutim, nije prirodan proizvod. Nije meso kakvo vi ili ja poznajemo. Proizvođači žele da verujete da jeste – ali lažu, i to s razlogom.
Iako je tačno da se meso iz laboratorije, za razliku od „biljnog mesa“, pravi od pravih životinjskih ćelija, uglavnom se koristi specifičan tip ćelija – takozvane „besmrtne ćelijske linije“ – koje ljudi i životinje nikada nisu konzumirali. Suštinska razlika između običnih životinjskih ćelija i besmrtnih ćelija je u tome što obične ćelije imaju ograničen životni vek, dok besmrtne ćelije, kao što im ime kaže, mogu da se repliciraju beskonačno dugo ako su u pravim uslovima (temperatura, hrana, uklanjanje otpada). U tom smislu, besmrtne ćelije, kao i meso iz laboratorije, funkcionalno su ne razlikuju od tumora.
Ovo je veliki problem za proizvođače mesa iz laboratorije poput Upside i GOOD Meat, koji su već dobili dozvole FDA i USDA i prodaju svoje proizvode u SAD. Nedavno je Bloomberg pisao da ove kompanije odbijaju da pričaju o upotrebi besmrtnih ćelijskih linija u medijima, što je jasan znak koliko im je ta tema nezgodna. Oni misle da će problem nestati ako ga ne pominju.
🚨URGENT REVEAL: Maria Zeee (@zeee_media) joins Mario’s ZNA Podcast to unmask the global elite’s dystopian agenda!
From AI controlling your thoughts to digital IDs & the „mark of the beast,“ this is the truth they DON’T want you to hear.
Watch NOW & share to wake the world! pic.twitter.com/dYEf4YGFSt
— Mario ZNA (@MarioBojic) August 16, 2025
Nemojte me pogrešno razumeti – meso iz laboratorije nisu tumori kao takvi. Neke besmrtne ćelijske linije zaista su tumori. Prva besmrtna ćelijska linija, HeLa, potiče od ćelija raka materice koje su uzete od afroameričke žene Henriet K Leks u Baltimoru pedesetih godina prošlog veka. Henrieta je možda ubrzo preminula, ali njene ćelije se neprekidno dele i danas. Kad se ne koriste ćelije raka, normalne ćelije mogu biti prisiljene da postanu besmrtne uz pomoć enzima, zračenja, genetskog inženjeringa i drugih metoda. Povremeno, ćelije spontano postaju besmrtne usled mutacija. Nekoliko drugih tipova ćelija, kao što su rana faza matičnih ćelija, takođe se prirodno beskonačno dele.
Besmrtne ćelije su korisne za istraživanja i proizvodnju mesa iz laboratorije jer se jednom uzete, ne moraju ponovo vaditi. To štedi vreme i novac. Besmrtne ćelije, na primer, korišćene su i u proizvodnji nekih COVID-19 vakcina.
Za proizvođače mesa iz laboratorije, besmrtnost ćelija omogućava da tvrde da je njihov proizvod „bez okrutnosti“, što je ključna marketinška prednost: jednom kad imate ćelijsku liniju, ne morate više uzimati uzorke od životinja, znači da nema uzgoja i klanja za proizvodnju mesa. Meso više ne znači ubistvo. Ili bar tako treba da bude. U stvarnosti, stvari nisu tako jednostavne, a etički vegetarijanci i vegani neće moći da jedu meso iz laboratorije dok se ne pronađe drugačiji način proizvodnje.
Ključna stvar je da ljudi i životinje nikada nisu jeli besmrtne ćelijske linije. Ne znamo da li je to bezbedno. Nije samo moj stav – i stručnjaci se slažu, iako oni koji su odobrili proizvode Upside i GOOD Meat to nisu isticali. U FDA dokumentaciji za GOOD Meat-ovu „kultivisanu“ piletinu se podrazumeva da je to isto kao obična piletina iz prodavnice. Regulatorima je najvažniji bio nutritivni sastav i potencijalne kontaminacije, ne da li je tkivo samo po sebi štetno. Dugoročne studije ishrane neće biti rađene. FDA je poznata po labavim procedurama, dozvoljavajući proizvođačima da sami daju podatke. Jedan naučni rad ih je opisao kao „lisice koje čuvaju kokošinjac“.
Još jedna zabluda je da je meso iz laboratorije „bez klanja“. Džoš Tetrik, CEO GOOD Meat-a, često tvrdi na Tviteru da je njegova piletina „bez klanja“, ali istina je da je klanje i dalje deo procesa. Ključni sastojak u proizvodnji mesa iz laboratorije je „fetalna plazma goveda“ (FBS) – krv izvučena direktno iz srca fetusnih teladi, često dok su živa, na klaničnom podu. FBS sadrži hormone i supstance neophodne da ćelije rastu kako treba i izuzetno je skup, hiljade dolara po litru. Proizvođači traže veštačke alternative, ali bez uspeha. Iako se koristi u malim količinama, FBS znači da za proizvodnju mesa ipak stradaju trudne krave i njihova telad. Proizvođači o tome ne žele da govore.
GOOD Meat takođe krije lanac snabdevanja. Otkriveno je da firma koja pravi njihovu piletinu, JOINN Biologics, je kineska i povezana sa kineskim vojnim biološkim programom, uključujući i uzgoj životinja za laboratorijske eksperimente, uključujući primate. Dakle, meso bez klanja kokošaka, ali sa klanjem teladi i torturom majmuna. Da li je to zaista „etički bolji“ proizvod?
🇺🇲‼️ Pentagon tajno razvija „vakcine koje se same šire“: Kritičari upozoravaju na opasnost trajne izmene ljudske DNKhttps://t.co/pKgM28JJOH
— Nulta Tačka (@NultaTackaSrb) August 18, 2025
Sve ove nelogičnosti pokazuju pravu svrhu mesa iz laboratorije. To nije hrana budućnosti jer je etički superiornija, već zato što je u vlasništvu korporacija. Ne možeš patentirati običnu piletinu, ali možeš patentirati meso iz laboratorije. Korporacije žele vlasništvo i kontrolu, i to je cilj na kojem rade decenijama. Isto se dogodilo sa američkim prehrambenim sistemom – prelaskom sa prirodne hrane na industrijski procesuiranu hranu, kao i sa GMO proizvodima.
Veliki plan Velikog Resetovanja i „Planetarne dijete“ predviđa globalnu populaciju od 10 milijardi ljudi sa ujednačenom ishranom baziranom na biljkama i novim proteinima, bez mesta za tradicionalnu poljoprivredu i proizvodnju hrane kakvu znamo hiljadama godina. Ako globalisti uspeju, potpuna kontrola hrane biće u rukama korporacija. Jednostavno rešenje je da ne jedete meso iz laboratorije. Ali ne delujete mi kao neko ko bi to ikada probao.
Nulta Tačka/InfoWars/RawEggNationalist