Svetska potražnja za mesom raste decenijama.

Kako navodi Martin Armstrong iz „Statista“, podaci Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) pokazuju da globalna proizvodnja mesa se povećala pet puta od 1960-ih.

Za 2023. FAO predviđa da će količina proizvedenog mesa biti oko 364 miliona tona. Prema FAO-u, kriza Covid-19 dovela je do mnogih poremećaja u proizvodnji i lancima snabdevanja. Međutim, to nije dovelo do pada globalne proizvodnje: čak i tokom pandemije, nastavljen je trend rasta obima proizvodnje, kao što ova infografika ilustruje.

U poslednjih nekoliko godina primećena je promena u globalnoj poljoprivredi.

Troškovi proizvodnje mesa postali su niži zbog sve veće proizvodnje stočne hrane kao što su soja ili kukuruz, čime je povećana ponuda mesa u mnogim zemljama.

Naročito u mnogoljudnim zemljama Azije porasla je potražnja za različitim vrstama mesa. Azija je najveće tržište za proizvodnju mesa, sa fokusom na svinjetinu i živinu – takođe dve vrste mesa koje se najviše proizvode u svetu ispred goveđeg i ovčjeg mesa, koje uključuje i jagnjetinu.

Nulta Tačka/Activistpost

Ne propustite