Sve vesti Tehnologija

Pogledajte! Ovo su Kineski dronovi ubice! Čopori dronova love ljude (VIDEO)

Pogledajte! Ovo su Kineski dronovi ubice! Čopori dronova love ljude (VIDEO)

Pojavili su se zastrašujući snimci koji prikazuju kineske super dronove kako love ljude u čoporima, izazivajući strah da bi uskoro mogli biti pripremljeni za ubijanje.

Ovo “revolucionarno dostignuće” izazvalo je zabrinutost da bi mogli da se upotrebe u zlokobnu upotrebu.

Tim sa Univerziteta Zhejiang u Kini objavio je neverovatne snimke 10 lakih dronova snimljenih kako se brzo kreću između stabala, neravnog tla, korova i zapetljanih grana.

Impresivan komad hardvera pokreće algoritam koji crta okolinu u realnom vremenu, što znači da može da prilagodi svoju putanju leta u trenu, navodi The Telegraph .

Prema rečima stručnjaka, ovi visokotehnološki dronovi ažuriraju se svakih nekoliko milisekundi, što znači da mogu izbeći sudare s drugim objektima i mogu se brzo pregrupisati s drugima kako bi leteli sa super efikasnošću.

A pošto im nije potreban GPS signal, lako se mogu postaviti u oblastima sa slabom satelitskom pokrivenošću.

Stručnjaci kažu da će ova tehnologija znatno olakšati istraživanje udaljenih divljih životinja ili potregu na preživele u zonama katastrofe.

Ali u jezivom preokretu događaja, posada na Univerzitetu Zhejiang takođe je isprobala dronove na čoveku koji se probijao kroz gomilu drveća.

Botovi su također trebali zadržati fokus čak i kada se čovek sakrio iza objekata kako bi se zaštitio od kamera.

Govoreći o proboju u časopisu Science Robotics, istraživači su rekli: “Sposobnost rojeva za navigaciju i koordinaciju u ovim filmovima privukla je i inspirisala brojne istraživače. Evo, mi činimo korak naprijed u takvu budućnost.”

Dr Jonathan Aitken sa Univerziteta Sheffield pozdravio je razvoj, rekavši za New Scientist da je to “odlično dostignuće”.

„Da bi se postigla kvalitetna mapa, izgrađena od distribuirane kolekcije robota, demonstriranih detalja je odličan komad inženjeringa.

“Upariti ovo s dodatnom uspešnom navigacijom i izbegavanjem prepreka, a kritički i drugih članova roja, odličan je uspeh.”

Ovo nije prvi put da kineski tehnološki razvoj izaziva zabrinutost .

Prošle godine, Peking je predstavio zastrašujuću novu ratnu mašinu koja može da oslobodi rojeve “samoubilačkih” dronova na trupe i tenkove.

Na snimku je prikazano desetine smrtonosnih sprava koje su lansirane iz sistema naoružanja postavljenog na zadnji deo kamiona, a takođe su izbačene iz helikoptera.

Svaki nosi visokoeksplozivna punjenja dizajnirana da probijaju tenkove i uništavaju oklopna vozila.

NultaTačka/Technocracy