Sve vesti Svet

Adolf Sitler, KoronaSi: Nadimci Kineskog predsednika se uklanjaju sa interneta

Adolf Sitler, KoronaSi: Nadimci Kineskog predsednika se uklanjaju sa interneta

Dokument od 143 stranice koji je pribavila američka novinska veb stranica China Digital Times otkrio je da su Adolf Sitler, KoronaSi i Vini Pu među preko 500 nadimaka kineskog predsednika Si Đinpinga koji nisu dozvoljeni na sajtu društvenih medija Ksiaohongshu nalik Instagramu.

Prema dokumentima, sajt društvenih medija skenirao je satirične video snimke, memove i negativne komentare o predsedniku i pronašao 564 nadimka u vezi sa njim, za samo dva meseca 2020. Bez intervencije vlade, sajt društvenih medija počeo je da uklanja nadimke.

Osim Sijevih nadimaka, dokument je takođe otkrio da su moderatori sadržaja označili osetljive članke koji bi mogli postati viralni. Zatim su identifikovali ključne reči za cenzuru, kako bi automatizovani filteri aplikacije mogli efikasnije da označavaju sadržaj.

„Nikada nisam čuo za tako nešto dok sam radio u Weibo-u 2011. Samo smo primali naređenja i brisali stvari u skladu sa tim, umesto da predviđamo na osnovu osetljivih tema“, Erik Liu, bivši moderator sadržaja koji trenutno radi u China Digital Times-u , rekao je za VICE World News.

Dokumenti su takođe otkrili protokole sajta društvenih medija, uključujući unakrsne provere. Nakon uklanjanja određenog sadržaja, moderatori identifikuju ključne reči iz izbrisanog sadržaja i vrše drugi skrining kako bi bili sigurni da ništa neće proći neopaženo.

Prema Liu, unakrsna provera je način da platforma društvenih medija drži korak sa cenzurnim zahtevima kineske vlade koji se stalno menjaju.

MARIO ZNA i dr SEMIR OSMANAGIĆ- Ljudi ovo moraju da znaju- POKUŠAĆE DA NAM ZABRANE VODU

Nulta Tačka/ReclaimTheNet