Sve vesti Svet

Aktivisti za legalizaciju abortusa protestuju u gradovima, spaljuju američku zastavu

Aktivisti za legalizaciju abortusa protestuju u gradovima, spaljuju američku zastavu

Aktivisti za legalizaciju abortusa počeli su da se okupljaju u gradovima širom Amerike u petak popodne da protestuju kao odgovor na to što je Vrhovni sud poništio Roe protiv Vejda, zakon kojim je abortus legalizovan širom zemlje 1973. godine.

Aktivisti su se okupljali u Njujorku, Vašingtonu, Los Anđelesu, San Francisku, kao i Čikagu, Sijetlu i drugim gradovima.

U glavnom gradu nacije, ljudi obučeni kao članovi ekstremističke grupe Antifa držali su transparente i skandirali. U jednom trenutku su zapalili američku zastavu i skandirali kako zapaliti gradove.

Na slikama koje kruže internetom, zapaljena američka zastava može se videti na zemlji pored postera sa imenima konzervativnih sudija Vrhovnog suda koji su podržali mišljenje suda koje je napisao sudija Semjuel Alito.

Oni su skandirali: „Ako to ne dobijemo, spalićemo sve“, navodi Fox News. Takođe su navodno skandirali: „Svaki grad, svaku varošicu, spalite do temelja“.

Određeni broj demonstranata obukao se u crnu Antifa boju i koristili su taktiku koju je Antifa koristila da zakloni svoja lica crnim kišobranima.

Antifa je igrala vodeću ulogu u nasilnim, vatrenim protestima koji su zahvatili Ameriku i trajali su mesecima nakon smrti Džordža Flojda u maju 2020. do otprilike u vreme opštih izbora u novembru te godine, kada su nestali.

Prema Wall Street Journal-u, demonstranti su počeli da se okupljaju ispred zgrade federalnog suda u Los Anđelesu oko podneva, a u Majamiju su se okupili u prometnom delu umetničke četvrti u Vinvudu.

U Njujorku, guvernerka Keti Hočul govorila je na protestu na Union skveru, dok se predstavnica Aleksandrija Okasio-Kortez (D-Njujork) pridružila demonstrantima u Vašingtonu.

Uobičajeni transparent koji se video na protestima širom zemlje glasio je „ostavite naša tela na miru“.

Nasilni ekstremisti

Američko Ministarstvo za unutrašnju bezbednost (DHS) je, kako se izveštava, u petak izdalo memorandum kojim upozorava da bi vladini zvaničnici i sudije mogli biti izloženi riziku od nasilnih ekstremista nakon presude.

Vladini zvaničnici i sudije „verovatno su u najvećem riziku od nasilja kao odgovora na odluku“, navodi se u dopisu koji su dobili Axios i CNN. Upozorenje je navodno poslato osoblju DHS-a, organima za sprovođenje zakona, onima koji prvi reaguju i partnerima iz privatnog sektora.

„Sloboda govora Amerikanaca i pravo na mirne proteste su osnovna ustavna prava. Ta prava se ne odnose na nasilje i druge nezakonite aktivnosti“, rekao je portparol DHS-a u izjavi koju je dobio The Hill.

Religijski objekti i ustanove koje rade abortuse u različitim državama pomenuti su u memorandumu kao ciljevi koji mogu biti izloženi riziku i da budu na meti domaćih nasilnih ekstremista koji su i za abortus i “za život” zbog ranijih napada gde su podmetani požari.

U dopisu je navodno navedeno da je DHS bio svestan da se desilo „najmanje 11 incidenata vandalizma gde se pretilo nasiljem usmerenim na verske objekte za koje se smatra da su protiv abortusa“.

Bela kuća je ranije ohrabrivala aktiviste za legalizaciju abortusa da protestuju, ali u okviru zakona.

MARIO ZNA i MILA ALEČKOVIĆ- Ovo je opasnije od VIRUSA i RATA-Kontrola uma kroz APOKALIPTIČNE NASLOVE

Nulta Tačka/The EpochTimes