Sve vesti Svet

“ALARM ZA UZBUNU”! UN IZDAJE STRAŠNO UPOZORENJE O KLIMATSKIM PROMENAMA, “NEDVOSMISLENO” OKRIVLJUJUĆI LJUDE

Ujedinjene nacije upozorile su da postoji sve više dokaza da klimatske promene već isporučuju ekstremne vremenske uslove širom sveta i da bi mnoge promene mogle biti nepovratne vekovima ili čak milenijumima.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

UN-ov međuvladin panel za klimatske promene(IPCC) objavio je u ponedeljak senzacionalan izveštaj o klimatskim promenama, pozivajući na hitan prestanak sagorevanja fosilnih goriva. Generalni sekretar UN Antonio Guterres opisao je nalaze izveštaja kao „alarm za uzbunu čovečanstva“.

„Ovaj izveštaj mora zvučati smrtonosno za ugalj i fosilna goriva, pre nego što unište našu planetu“, rekao je Guterres u saopštenju, dodajući da „zvona za uzbunu zaglušuju“.

Dosije UN-a oslanja se na više od 14.000 naučnih studija, pružajući najsnažnije dokaze do sada da klimatske promene povećavaju učestalost i ozbiljnost ekstremnih vremenskih obrazaca.

Prema izveštaju, ljudi su “nedvosmisleno” krivi za klimatske promene i napominje da je trenutno stanje klimatskog sistema “bez presedana” tokom vekova.

BBC JE MOGAO DANAS DA ,,PADNE”! EVO KOJA ORGANIZACIJE JE DANAS NAPALA FABRIKU PROPAGANDE I SA KOJIM RAZLOGOM! MEDIJI U SRBIJI SA RAZLOGOM ĆUTE (VIDEO)

„Klimatske promene izazvane ljudskim faktorom već utiču na mnoge vremenske i klimatske ekstreme u svim regionima sveta“, navodi se u izveštaju i dodaje da su dokazi o ekstremnim vremenskim obrascima ojačali od poslednjeg izveštaja UN-ove procene – petog na tu temu.

UN upozoravaju da će temperature nastaviti da rastu tokom 21. veka u svim scenarijima emisije štetnih materija. Značajno smanjenje emisije ugljenika će biti potrebno kako bi se sprečilo očekivano povećanje globalnih temperatura od 1,5 do 2°C.

U izveštaju se dodaje da se očekuje da potapanje kopna i proširivanje okeana usled emisije ugljenika bude manje izraženo ako se usporava akumulacija gasova staklene bašte u atmosferi.

Izveštaj IPCC-a dolazi samo nekoliko meseci pre sastanka svetskih lidera u Glazgovu u Škotskoj na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promenama, na kojoj će se zalagati da glavne obaveze budu smanjenje emisija štetnih gasova.

Dosije je takođe objavljen nakon mesec dana naizgled beskrajnih izveštaja o ekstremnim vremenskim događajima, uključujući smrtonosne monsune u Indiji, poplave u Kini, toplotne talase u Kanadi i šumske požare izazvane vremenskim prilikama u Rusiji, Grčkoj, Turskoj i SAD.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”