Sve vesti Svet

Alarmantno! Na Kosovo i Metohiju stižu migranti kriminalci iz Danske!

Alarmantno! Na Kosovo i Metohiju stižu migranti kriminalci iz Danske!

Danska će slati strane državljane osuđene u zemlji na izdržavanje kazne u zatvor na Kosovu i Metohiji, složili su se u sredu ministri pravde tih Danske i prištinskih paralelnih institucija. Ukoliko obe strane daju zeleno svetlo sporazumu, prvi zatvorenici bi mogli biti prebačeni na našu teritoriju već sledeće godine.

Danski ministar pravosuđa Nick Haekkerup i predstavnica nepostojeće države Kosovo Albulena Haxhiu potpisali su sporazum koji rezerviše oko 300 ćelija u kosovskom zatvoru za osuđenike koji su ujedno i migranti. Prema planu, zatvorenici koji nisu državljani Danske služiće kazne koje su odredili danski sudovi u zatvoru koji se nalazi u  Gnjilanu. Kazneno-popravni objekat će, međutim, prvo morati da se preuredi kako bi uslovi u njemu bili u skladu sa onima u danskim zatvorima.

Nakon što zatvorenici odsluže kaznu, biće deportovani nazad u zemlje porekla.

Sporazumu potpisanom u sredu prethodio je preliminarni sporazum između Kopenhagena i Prištine u decembru 2021. BBC je tada izvestio da će Danska izdvajati 15 miliona eura godišnje za početni period od pet godina. Povrh toga, Kopenhagen će navodno pomoći Prištini da razvije zelenu energiju u regionu Balkana u zamenu.

Danski ministar pravosuđa pozdravio je taj dogovor kao “prelomni”, dodajući da će pomoći kraljevstvu da bolje upravlja svojim “prenatrpanim zatvorima i da će ublažiti pritisak na naše zatvorske službenike”.

Haekkerup je takođe napomenuo da sporazum “šalje jasan signal strancima iz trećih zemalja koji su osuđeni na deportaciju” da njihova “budućnost nije u Danskoj i stoga neće služiti svoju kaznu ovde”.

Komentarišući vesti za dansku medijsku kuću Ritzau, zvaničnik je izrazio nadu da bi “praktična strana stvari mogla biti gotova u prvom kvartalu 2023.”.

MARIO ZNA i MILOŠ DIMITRIJEVIĆ- Ljudi za ovo MORAJU DA ČUJU- Budite spremni za period koji nas čeka

Prema zvaničnim podacima na koje se pozivaju mediji, broj zatvorenika u Danskoj je od 2015. porastao za skoro 20 posto, dostigavši ​​preko 4.000 početkom 2021. godine, a zatvorski sistem ove skandinavske zemlje radi punim kapacitetom.

Do dogovora između Danske i prištinskih nasilnih vlasti došlo je nekoliko sedmica nakon što je vlada Ujedinjenog Kraljevstva otkrila planove da tražioce azila koji stignu u tu zemlju pošalje u Ruandu, gde će čekati dok britanske vlasti obrađuju njihove zahteve. Tajms je tada objavio da će samo muški migranti biti dopremljeni u centralnu afričku naciju.

Početkom aprila, britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel otputovala je u tu afričku zemlju koja je finalizirala “partnerstvo za migracije i ekonomski razvoj” sa Ujedinjenim Kraljevstvom. To je usledilo nakon prethodnih neuspelih pokušaja sklapanja sličnih sporazuma sa Albanijom i Ganom.

Međutim, u ovom trenutku nije jasno da li će objekti za zadržavanje u Ruandi biti pod jurisdikcijom Ujedinjenog Kraljevstva.

NultaTačka/RT