Sve vesti Svet

Amazon će pomoći EU u probnom periodu digitalnog evra

Amazon će pomoći EU u probnom periodu digitalnog evra

Veliki tehnološki gigant Amazon je među pet kompanija koje je odabrala Evropska centralna banka (ECB) za pomoć u razvoju korisničkih interfejsa za digitalni evro.

ECB je zvanično počela da istražuje prošlog septembra digitalni evro, koji će biti digitalna valuta centralne banke. Tada je rečeno da će faza analize trajati dve godine.

U februaru je predsednica ECB Kristin Lagard rekla da će digitalni evro dopuniti gotovinu, a ne zameniti je.

„Digitalni evro bi vam dao dodatni izbor o načinu plaćanja i olakšao bi to, doprinoseći pristupačnosti i inkluziji“, rekla je ona.

Klimatska kriza „još nije očigledna“, kaže nova studija

U petak je ECB objavila da sarađuje sa pet kompanija, koje su odabrane iz grupe od 54 kompanije, kako bi „razvijale potencijalne korisničke interfejse“ za digitalnu valutu koju podržava ECB.

„Cilj ove izrade prototipa je da se testira koliko se dobro tehnologija koja stoji iza digitalnog evra integriše sa prototipovima koje su razvile kompanije“, objasnila je ECB.

Svaka od izabranih kompanija radiće sa ECB, fokusirajući se na određeni potencijalni korisnički interfejs digitalnog evra. Amazonu su dodeljena plaćanja putem e-trgovine, Nexi i EPI će se fokusirati na plaćanja na prodajnom mestu, a Worldline i Caixabank su dodeljena peer-to-peer onlajn plaćanja.

ECB je objasnila da je „vežba izrade prototipa važan element u tekućoj dvogodišnjoj fazi istrage projekta digitalnog evra. Očekuje se da će biti završen u prvom kvartalu 2023. godine kada će ECB takođe objaviti svoje nalaze.

„Simulirane transakcije će biti pokrenute korišćenjem front-end prototipova koje je razvilo pet kompanija i koji su obrađeni preko interfejsa i back-end infrastrukture Evrosistema“, saopštila je ECB. „Nema planova da se prototipovi ponovo koriste u narednim fazama projekta digitalnog evra”.

Nulta Tačka/ReclaimTheNet