Sve vesti Tehnologija

AMERIČKI AKTIVISTI SE PRIPREMAJU ZA MOGUĆE GAŠENJE INTERNETA STOJI U IZVEŠTAJU

Ove nedelje, internet korisnici širom sveta ostali su frustrirani nakon što su Facebook i njegove podružnice Instagram i WhatsApp dva puta bili pogođeni prekidima. Zamislite sada ako bi se ceo Internet srušio – nema druženja sa roditeljima, nema mogućnosti da proverite poslovnu e-poštu i (oh, Bože), bez šanse da završite tu triler seriju na Netfliksu.

Američki aktivisti počeli su da se pripremaju za moguće gašenje interneta, izvestio je Vice. Prema pisanju agencije, aktivisti projekta Mycelium Mesh Project testirali su decentralizovanu mrežu, van postojeće mreže.

Izjava objavljena na veb stranici projekta sugeriše da se na korporativni Internet ne može osloniti, jer lako može postati nedostupan zbog prirodnih katastrofa ili uplitanja vlasti tokom protesta ili državnog udara.

“Mreža koju svi koristimo funkcionisaće prilično dobro u 99,9% slučajeva. Ali onda kada se to ne dogodi, to je veliki problem”, rekao je Marlon Kautz, organizator i programer projekta.

Kako funkcioniše mreža van mreže?

Aktivisti su radili na mrežama, koje se sastoje od relejnih čvorova na solarni pogon koji se mogu rasporediti u bilo kom trenutku na čitavom području, poželjno na visokim lokacijama – stubovi za elektro mrežu, krošnje drveća, neboderi – kao i pristupne tačke koje ljudi nose sa sobom. Sistem omogućava pojedincima da šalju i primaju poruke pomoću svojih pametnih telefona čak i kada internet, mobilne mreže i električna energija nisu dostupni.

Oni koji stoje iza projekta tvrde da je otporan na napade i da se lako gradi od materijala nabavljenih lokalno. Projekat je uspešno testirao svoje mreže slanjem i primanjem tekstualnih poruka na udajenosti od 13 milja(21km) u Atlanti, Džordžija. Tokom testa, čvorovi su se napajali punjivim baterijama koje su se ranije koristile u elektronskim cigaretama.

NAJNOVIJI INTERVJU IZ BUNKERA SA DOKTORKOM I SUDSKIM VEŠTAKOM SVETLANOM VESANOVIĆ

Sada aktivisti rade na enkripciji poruka, kao i na načinima da čvorove učine pogodnim za dugotrajnu upotrebu.

Iako gašenje interneta od strane američke vlade zvuči kao zaplet distopijskog filma, organizator projekta Marlon Kautz tvrdi da je takav scenario sasvim izvodljiv.

“To je osiguranje, to je džoker, to je as karta i ima više nego dovoljno primera koji pokazuju da će država učiniti takve stvari ako im je to potrebno za održavanje kontrole”, rekao je on, napominjući da Akt o komunikacijama iz 1934. dozvoljava predsedniku da preuzme kontrolu nad “bilo kojim objektom ili stanicom za žičnu komunikaciju”.

Prema podacima kompanije za istraživanje interneta Top10VPN, od 2019. bilo je 239 gašenja Interneta u 45 zemalja.

Nulta Tačka/SputnikNews

O uredniku

Milena Stojakovic