Sve vesti Svet

AMERIČKI KONZERVATIVNI MEDIJ ,,DAILY WIRE” OBEĆAVA DA ĆE PRKOSITI „NEUSTAVNOM“ NAMETANJU OBAVEZNE VAKCINACIJE

Popularna konzervativna američka web stranica sa vestima i komentarima The Daily Wire saopštila je da neće sprovesti „tiranski“ plan predsednika Džoa Bajdena da velike kompanije zahtevaju da se njihovi zaposleni vakcinišu ili testiraju nedeljno na Covid.

„Daily Wire ima preko 100 zaposlenih, ali nećemo primenjivati neustavni i tiranski stav Džo Bajdena u vezi sa vakcinama“, rekao je suosnivač i izvršni direktor sajta Jeremy Boreing u videu na Twitter-u. “To je to. Koristićemo sve alate koji su nam na raspolaganju, uključujući i pravne radnje, da se odupremo”.

US conservative media outlet Daily Wire vows to defy ‘unconstitutional’ vaccine mandate — RT USA News

Boreing je tvrdio da su predsednikovi napori da nametne vakcinaciju nedemokratski i ukazao je na izveštaj američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) da je više od 70% odraslih Amerikanaca već primilo najmanje jednu dozu vakcine početkom avgusta. „Dakle, Džo Bajden nema ubedljiv razlog da naruši naše slobode“, rekao je on.

Šef Daily Wire-a rekao je da lično podržava vakcinaciju protiv koronavirusa. „Čini se da rade prilično dobar posao u sprečavanju hospitalizacije i odličan posao u sprečavanju smrti od Covid-19. Odlično je”, rekao je. „Da sam diktator, verovatno bih vas naterao da to razumete. Ali ja nisam diktator, a nisam ni Džo Bajden“

Na ovoj web stranici, koja se opisuje kao „jedna od najbrže rastućih konzervativnih medijskih kompanija u Sjedinjenim Državama“, nalaze se podcast-i komentatora Ben Shapiro, Michael Knowles, Andrew Klavan i Matt Walsh. Članci koje objavljuje Daily Wire dobili su znatno više lajkova, deljenja i komentara na Facebook-u od bilo kog drugog izdavača vesti, prema julskoj analizi NPR-a.

Kao deo Bajdenovog novog plana borbe protiv pandemije, kompanije sa 100 ili više zaposlenih moraju osigurati da je njihovo osoblje u potpunosti imunizovano ili da bilo koji nevakcinisan radnik ima najmanje jedan negativan test na Covid-19 jednom nedeljno. Preduzeća koja se ne pridržavaju rizikuju da budu kažnjena do 14.000 dolara po prekršaju.

Najavljujući nova pravila u četvrtak, Bajden je rekao da su mere usmerene na skoro 80 miliona nevakcinisanih Amerikanaca. „U velikoj zemlji kao što je naša, to je 25%. Tih 25% može naneti veliku štetu – i nanose je”, rekao je predsednik i dodao da su prenatrpane bolnice nevakcinisanima, ne ostavljajući mesta za pacijente sa bolestima koje nisu povezane sa Covid-19.

Naloge za vakcinaciju su kritikovali političari Republikanske stranke, a guverneri u državama poput Džordžije, Teksasa i Arizone obećali su da će se boriti protiv propisa. Guverner Džordžije Brajan Kemp obećao je da će iskoristiti „Sve pravne mogućnosti dostupne državi Džordžiji da okonča ovaj očigledno nezakonit domet Bajdenove administracije”.

„Ova obavezna vakcinacija je skandalozna. Nikada neće opstati na sudu. Moramo se suprotstaviti”, rekao je guverner Arizone Doug Ducey.

Predsedavajuća Republičkog nacionalnog komiteta (RNC) Ronna McDaniel upozorila je da će organizacija tužiti Belu kuću čim nova pravila stupe na snagu. „Kao i mnogi Amerikanci, ja sam za vakcinu i protiv prinude“, rekla je ona.

Bajdenov glavni medicinski savetnik, Entoni Fauči, u međuvremenu je rekao za NBC News da su potrebni nalozi da bi se tvrdoglavi Amerikanci naterali na vakcinaciju. „Nadam se da će to učiniti dobrovoljno. U suprotnom će morati postojati stvari koje će u suštini vršiti pritisak na njih”, rekao je Fauči.

„Verujem da kada počnemo ovo da radimo, da ćete videti veliko povećanje broja vakcinisanih”.

Nulta Tačka/YRT News