Sve vesti Svet

Francuska pod pretnjom recesije- Blumberg

Francuska pod pretnjom recesije- Blumberg

Druga najveća ekonomija EU se smanjuje, pokazuju podaci

Francuska ekonomska proizvodnja opada prvi put za godinu i po dana, odražavajući trend uočen u Nemačkoj, izvestio je u utorak Blumberg, pozivajući se na podatke S&P Global.

Prema izveštaju, pokazatelj aktivnosti francuskog privatnog sektora od strane S&P Global pao je u avgustu na najniži nivo od poremećaja povezanih sa Covidom početkom 2021. Pao je više nego što su ekonomisti očekivali i skliznuo ispod praga koji razdvaja ekspanziju od kontrakcije.

Podaci su pokazali da su nove porudžbine smanjene i u segmentu usluga i u proizvodnim segmentima, kao i poslovno poverenje. Sve u svemu, uslužna aktivnost je ostala nešto iznad nivoa koji ukazuje na ekspanziju, dok je proizvodnja opala.

„Visoka inflacija i slabljenje tražnje posle Covida naveli su preduzeća i potrošače da smanje diskrecionu potrošnju“, rekao je ekonomista S&P Global Joe Haies, dodajući da „evropske ekonomije izgledaju spremne za izazovan ulazak do kraja godine“.

Rusija i dalje učestvuje u projektu COVID 19- Gamaleja razvila novu verziju SPUTNJIK vakcine

U Nemačkoj, koja se u velikoj meri oslanja na rusko snabdevanje energentima i koja se suočava sa mogućnošću nestašice gasa ove zime, proizvodnja je počela da se smanjuje u julu i ponovo se smanjila u avgustu, navodi S&P Global u posebnom saopštenju.

Evropska elektrana doživljava „dublji pad poslovne aktivnosti u privatnom sektoru“, rekao je Fil Smit, pomoćnik direktora za ekonomiju u S&P Global Market Intelligence. „Kontinuirana slabost u proizvodnji je otežana usporavanjem uslužnog sektora, pri čemu ispitana preduzeća izveštavaju o rastućem naprezanju potražnje zbog visoke inflacije i povećanih kamatnih stopa“ , objasnio je on.

Analitičari koje je anketirao Blumberg upozoravaju da je recesija u 19-članoj evrozoni sada verovatnija nego ne jer troškovi energije rastu.

NultaTačka