Sve vesti Svet

Američki san?! Guverner Kalifornije uvodi RESTRIKCIJE VODE

Američki san?! Guverner Kalifornije uvodi RESTRIKCIJE VODE

Guverner Kalifornije Gevin Njusom pozvao je udruženja koja se bave vodosnabdevanjem da preduzmu „agresivne akcije“ kako bi povećali očuvanje vode i upozorio da bi restrikcije vode mogle da nastanu ovog leta ako država značajno ne smanji potrošnju vode.

Njusom je to prokomentarisao tokom sastanka sa liderima najvećih gradskih snabdevača vodom u državi – uključujući one koji pokrivaju Los Anđeles, San Dijego i oblast zaliva San Franciska – i udruženja za vodosnabdevanje 23. maja usred pogoršanja uslova usled suše.

„Svaka agencija za vodu širom države treba da preduzme agresivnije akcije kako bi komunicirala o hitnoj situaciji suše i primenila mere očuvanja“, rekao je Njusom.

„Stanovnici Kalifornije su napravili značajne promene od poslednje suše, ali smo videli porast upotrebe vode, posebno kada ulazimo u letnje mesece. Svi moramo da budemo pažljiviji o tome i da vodimo računa kako se svaka kap troši”.

Njusom je takođe pozvao dobavljače vode da „bolje informišu“ svoje kupce kako bi osigurali da svi stanovnici pokušavaju da uštede vodu u državi.

U julu 2021. demokratski guverner je proglasio vanredno stanje zbog suše i pozvao stanovnike Kalifornije da dobrovoljno smanje upotrebu vode za 15 odsto. Ali do kraja marta 2022. država nije uspela da ispuni taj cilj i Njusom je izdao izvršnu naredbu tražeći od lokalnih agencija da bolje odgovore na tekuću sušu, saopštila je kancelarija guvernera.

24. maja, kalifornijski državni odbor za kontrolu vodnih resursa, pod upravom Njusoma, glasao je o zabrani „zalivanja nefunkcionalnog travnjaka u komercijalnim, industrijskim i institucionalnim sektorima“ u celoj državi, prema navodima kancelarije Njusoma.

Takođe su glasali o propisima koji bi od lokalnih agencija zahtevali da sprovode ograničenja upotrebe vode usred potencijalnog pada zaliha od 20 odsto zbog ekstremnih vremenskih uslova.

Ako odbor odobri, svaki grad u državi će biti pokriven propisima koji usmeravaju smanjenu upotrebu vode.

Prva tri meseca ove godine bila su najsušnija u istoriji države, rekao je Njusom, sa najvećim državnim akumulacijama trenutno na polovini svojih istorijskih proseka, a snežni pokrivač u državi — koji obezbeđuje 30 odsto vode u državi — bio je na samo 14 procenata proseka.

Uprkos tome, država je u tom periodu potrošila samo 3,7 odsto manje vode nego u istom periodu 2020. godine, prema podacima Državnog odbora za kontrolu voda.

„Trenutno su lokalne agencije za vodu uvele ograničenja za oko polovinu stanovništva Kalifornije. Ako propisi odbora budu odobreni, svako urbano područje Kalifornije biće pokriveno lokalnim planom za smanjenje upotrebe vode“, saopštila je Njusomova kancelarija u ponedeljak.

Kancelarija guvernera takođe poziva stanovnike Kalifornije da štede vodu ograničavanjem zalivanja na otvorenom, kraćim tuširanjem, tuširanjem umesto kupanja, upotrebom metle umesto creva za vodu za čišćenje spoljašnjih površina i pranjem odeće samo kada je puna mašina.

MARIO ZNA i BRANIMIR NESTOROVIĆ- Sve će se UBRZO PROMENITI- Budite spremni na KRAH DUBOKE DRŽAVE

Nulta Tačka/ZeroHedge