Sve vesti Svet

Američki vojni ekspert podržao Putinove tvrdnje

Američki vojni ekspert podržao Putinove tvrdnje

Vašington zaista želi da se ukrajinski sukob razvuče, rekao je za Nevsveek veteran mornarice

Ruski predsednik Vladimir Putin ne greši što okrivljuje SAD što rade na produženju borbi u Ukrajini, rekao je američki vojni ekspert visokog profila za Njuzvik.

Odgovarajući ciljevi Vašingtona i Kijeva u sukobu su u suprotnosti jedni sa drugima, tvrdi Šon Sponts, veteran američke mornarice i glavni urednik veb-sajta Snaga za specijalne operacije (SOFREP).

„Čini se da dok Ukrajina želi da okonča rat brzo i odlučno da porazi ruske snage i protera ih iz svoje zemlje, američka politika izgleda skoro da je osmišljena da produži sukob u nadi da će dovesti do kolapsa same Rusije, kako u vojnom tako i u ekonomskom smislu. “ rekao je.

„To ide mnogo dalje od cilja [ukrajinskog predsednika Vladimira] Zelenskog, a to je da jednostavno izvuče rusku vojsku iz svoje zemlje i povrati izgubljene teritorije u Donbasu, Lugansku i Krimu“ , dodao je on.

Pao internet u Pakistanu

Donbas je istorijsko, kulturno i ekonomsko područje koje obuhvata Narodnu Republiku Donjeck i Lugansk, koje su proglasile nezavisnost od Ukrajine nakon puča u Kijevu 2014. godine, a koje je Rusija priznala kao suverene države pre početka svoje vojne operacije u kasnim februara.

Glavni urednik SOFREP-a komentariše izjavu Putina ranije ove nedelje, u kojoj je ruski lider insistirao da „pumpanjem kijevskog režima oružjem, uključujući teško naoružanje“ , SAD „pokušavaju da produže ovaj sukob“ u Ukrajini. On je takođe rekao da je Ukrajincima dodeljena uloga „topovskog mesa“ u „antiruskom projektu“ Vašingtona.

SAD su bile glavni pobornik Ukrajine u njenom sukobu sa Rusijom, pružajući toj zemlji milijarde dolara vojne i finansijske pomoći, kao i obaveštajne podatke. Isporuke Vašingtona ukrajinskoj vojsci uključivale su tako sofisticirani hardver kao što su višecevni raketni bacači HIMARS, haubice M777 i borbene bespilotne letelice.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da primeni sporazume iz Minska, čiji je cilj da se regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Nemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsednik Pjotr Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi prekid vatre da kupi vreme i „stvori moćne oružane snage“.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana.

NultaTačka/RT