Sve vesti Svet

Pao internet u Pakistanu

Pao internet u Pakistanu

Veliki prekid interneta pogodio je Pakistan u petak u 7:00 (19. avgusta 2022.), ostavljajući naciju bez ikakvog pristupa širokopojasnim ili bežičnim uslugama podataka, što se čini događajem bez presedana za zemlju. Prema lokalnim izveštajima, prekid je uzrokovan oštećenjem optičkog kabla na nekim lokacijama u blizini Keča, Pandžgura, Gvadara i susednih drugih većih gradova, uključujući Lahore, Islamabad, Pešavar i Karači, koji su takođe pogođeni. Svi veliki pakistanski telekom operateri potvrdili su prekid rada i rade na tome da ga otklone što je pre moguće.

Šta se desilo?

Detalji pokazuju da je prekid interneta u Pakistanu počeo u 06:50 pre radnog vremena. Glavni provajderi Internet usluga kao što su (Pakistan Telecommunication Limited) PTCL, Stormfiber, podržan od strane Cyberneta, i Ufone su svi pogođeni.

Zbog višestrukih prekida optičkih vlakana, pogođene su usluge glasa i prenosa podataka u Keču, Pandžguru, Gvadaru i susednim oblastima. Poplave i kiša takođe su uticale na usluge mobilnih operatera (Telenor, Zong & Ufone) i PTCL.

Glavni medijski kanali u Pakistanu nisu izveštavali o prekidu rada, koji ima direktan uticaj na bankarski sistem. U 10:00 ponovo su radili Zong i Mobilink Jazz, ali PTCL, Stormfiber, Nayatel i druge kompanije i dalje ne mogu da pruže internet usluge.

Patrušev: SAD optužujući druge zemlje pokušavaju da prikriju svoju ulogu u razvoju kovida 19

Brojevi telefona za pomoć PTCL, Nayatel i Stormfiber potpuno su nedostupni. Samo Zong i Mobilink Jazz za sada funkcionišu, a ostali servisi su pogođeni prekidom rada širom zemlje.

PTCL izveštava da su problemi sa internet konekcijom uzrokovani problemima u mrežama podataka između juga i severa. Ovaj problem se istražuje. Pošto budu dostupna dodatna ažuriranja, PTA će ih podeliti.

“Nakon razmatranja, obnova svih servisa biće prioritet i naši najbolji inženjeri već vredno rade”, rekla je Pakistanska uprava za telekomunikacije.

Efekti gašenja Interneta

Gašenje interneta može imati dalekosežne posledice, kako za pojedince tako i za preduzeća. Za ljude koji se za svoj posao oslanjaju na internet, prekid rada može značiti gubitak produktivnosti i plata. Za preduzeća, gašenje interneta može dovesti do gubitka kupaca i prihoda. Pored toga, isključenje interneta takođe može sprečiti ljude da pristupe važnim informacijama ili da komuniciraju.

Postoji li način da se to zaobiđe?

Nedostatak interneta može biti problem, posebno kada se na njega oslanjate na poslu ili u školi. Srećom, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da biste ostali povezani. Ako imate Wi-Fi pristup, pokušajte da pretvorite telefon u pristupnu tačku kako bi drugi uređaji mogli da se povežu na internet preko vašeg uređaja.

Nulta Tačka/Pakiology